Jakmile král Karel III. zavolal svému mladšímu synovi do Ameriky a prozradil mu vážnou zprávu o tom, že mu lékaři během nedávné operace našli rakovinu, princ na nic nečekal a rovnou si zarezervoval nejbližší let. 

Ještě tu noc pospíchal na letiště – a dalších 10 a půl hodiny strávil v letadle komerční linky na cestě z Kalifornie do Londýna. Kolem oběda přistál na letišti Heathrow. 

Král porušil pravidla

Krále synovo gesto dojalo a rozhodl se mu vyjít vstříc. Ačkoli je jindy přesný jako hodinky a svůj časový harmonogram dodržuje na minutu přesně, rozhodl se pozdržet helikoptéru do Sandringhamu, aby syna osobně přivítal.

„Když jde o čas, je to puntičkář. To, že odložil let do Sandringhamu, když věděl, že přiletěl Harry, je u něj hodně významné. Koneckonců, vévoda ze Sussexu přiletěl narychlo až z Kalifornie a král toto gesto přijal pozitivně. To je důvod k optimismu, tvrdí zdroj webu The Sun

Setkání proběhlo v králově sídle Clarence House a trvalo něco málo přes půl hodiny. Asi 45 minut po příjezdu Harry budovu opět opustil. 

Upřímná radost krále

Šlo přitom o první soukromé setkání Harryho s jeho otcem za dlouhých 16 měsíců – naposledy si mohli v klidu osobně popovídat v září 2022, po smrti Alžběty II. (†96). Krátce se pak ve společnosti dalších lidí setkali i loni na jaře u příležitosti Karlovy korunovace, jinak jsou ale v kontaktu jen občas přes telefon. 

Podle zdroje z paláce měl král ze schůzky se synem velkou radost. „Jen byl frustrovaný, že jeho onemocnění narušilo plány nejen jemu, ale i ostatním,“ tvrdí. 

Faktu, že se schůzka nesla v milém duchu, napovídá i králova bezprostřední reakce po jejím skončení. Když s manželkou Camillou (76) přejížděl ve státním bentley z Clarence House do nedalekého Buckinghamského paláce, z jehož zahrad měla helikoptéra odlétat, za oknem auta se navzdory neveselým okolnostem radostně usmíval. Následně královský pár přeletěl do Sandringhamu, kde se král v současnosti podrobuje nařízené léčbě a odpočívá. 

William bratra nechce vidět

Zajímavé je, že se princ William (42) krátkého rodinného setkání neúčastnil, a dokonce nemá ani v plánu bratra během jeho neplánovaného pobytu v Anglii vidět... Zdá se, že k obměkčení bratra toho bude Harry potřebovat trochu víc. 

Proč jen půl hodiny?

A proč bylo setkání Karla III. s mladším synem vlastně tak krátké? Velkou roli zřejmě sehrál panovníkův návrat do Sandringhamu, kde strávil víkend a od úterý tam opět se svým doprovodem přebývá. Cokoli delšího by významněji narušilo program krále, jeho zaměstnanců i lékařského týmu. 

Podle některých názorů ale svou roli sehrál i fakt, že se z očí do očí viděli po dlouhé době poprvé, a od poslední soukromé schůzky uplynul dokonce už celý rok a půl. Navzdory zjevným snahám o usmíření to mezi otcem a synem stále může být trochu napjaté a nemocný král by se teď měl hlavně šetřit. Zdroje z paláce nicméně hovoří o tom, že by měl Harry v nejbližší budoucnosti trávit ve své vlasti podstatně více času, než jak tomu bylo doposud... A to znamená i příležitosti pro další osobní setkání. 

Video
Video se připravuje ...

Karel III. má rakovinu, co bylo po diagnóze, usmíří se rodina? A Agáta prodává dary od Soukupa. Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters

Fotogalerie
27 fotografií