Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Expert na královskou rodinu popsal nejčernější scénář: Co se stane, když Karel III. neabdikuje?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
6. února 2024
13:19
Autor: Bára Holá - 
6. února 2024
12:58

Jako blesk z čistého nebe zasáhla nejen Velkou Británii zpráva o zdravotním stavu Karla III. Lékaři mu diagnostikovali rakovinu. Co to nejen pro britskou monarchii znamená? Jaký scénář by nastal, pokud by Karel III. nemohl dál vykonávat své královské povinnosti? Nejen na tyto otázky odpovídal v Epicentru expert na britskou monarchii, Ondřej Kubáček.

Podle rodiny král Karel III. ihned zahájil léčbu a přetrvává u něj dobrá nálada. O svém zdravotním stavu bezprostředně informoval všechny členy rodiny. Princ Harry dokonce ihned přicestoval zpět domů, do Velké Británii. Král Karel III. se sice nechal slyšet, že se brzy chce vrátit ke svým pracovním povinnostem, ale lidé si kladou otázku, co by nastalo, kdyby mu to zdravotní stav nedovolil. Podle experta na královskou rodinu, Ondřeje Kubáčka, je scénář jasný.

„V těch prvních dnech, v prvních hodinách neschopnosti by určitě Karla III. zastupovali jeho už pověření zástupci, kterým se v tomto případě říká Counsellors of State. Ti jsou předem daní, jejich aktuálně sedm, mezi nimi je například princ William, princ Walesu, mladší sourozenci Karla III. tedy princ Andrew, princezna Anna, princ Edward, dále i princ Harry nebo Králova manželka, královna Camilla,“ upřesnil Kubáček.

William nebo Camilla?!

Kdo a jakou funkci by zastával, není předem dáno. Podle Ondřeje Kubáčka by ale většina povinností padla na bedra prince Williama.

„Myslím si, že první nebo na těch prvních příčkách by rozhodně byla právě královna Camilla a princ William, možná s přihlédnutím na tu ne úplně vysokou popularitu královny Camilly by větší roli zastával právě princ z Walesu. A oni mají ale samozřejmě také omezenou funkci, mohou sice podepisovat různé listiny, mohou zastupovat korunu na různých příležitostech, ale ten zástup není úplně stoprocentní,“ vysvětlil v Epicentru Ondřej Kubáček.

Tajemství regentství

Pokud by ale situace byla opravdu vážná a Karel III. by svou funkci nemohl vykonávat už vůbec, přišel by na řadu panovnický dvůr a vláda a přistoupilo by se k projednávání takzvaného regentství.

„Král Karel III. by stále byl králem, ale spoustu jeho oficiálních pravomocí by vykonával právě regent. Je otázka, kdo by to v tomto případě byl. Já osobně se domnívám, že by to byl nejpravděpodobněji princ z Walesu,“ dodal expert s tím, že regentem nejčastěji bývá nejbližší člen panovníkova, obvykle tedy nejbližší následník trůnu.

Králem na zkoušku

Pro prince Williama nastává v těchto chvílích jistě ne jednoduchá situace. Pokud jeho otec nebude schopen pracovat, bude ho muset okamžitě zastoupit, a to v plném rozsahu.  Z jeho funkce mu vyplývá mnoho důležitých povinností spojených s panovnickým dvorem a s královskou radou, která zasedá v Buckinghamském paláci pravidelně při různých krizových událostech.

„On musí být přítomen všem důležitým rozhodnutím. Teď úplně nevíme, jaká ta rozhodnutí jsou, zjistíme to až v nejbližších hodinách, spíše dnech,“ upřesnil Kubáček a dodává: „Musí být vždy připraven v plném rozsahu zastoupit svého otce, a to bez ohledu na jeho aktuální rodinnou situaci," vysvětli Kubáček s tím, že prince z Walesu by neomluvila ani situace, že jeho paní, vévodkyně Kate se zotavuje po operaci břicha.

Králové ve své funkci umírají

I kdyby byl zdravotní stav Karla III. velmi vážný, podle experta na britskou monarchii by neabdikoval a z trůnu tedy neodešel. Podle něj není zvykem u britských panovníků, že by odstupovali ze svého postu. Říká se prý, že králové v Británii ve své funkci umírají.

Pokud by nastala opravdu taková situace, že by zdravotní stav nebyl vůbec dobrý, myslím si, že je spíše pravděpodobnější varianta regenství. Panovník by byl nadále panovníkem, pokud tedy budeme nastiňovat ty nejčernější scénáře, tak by stále i v tom pokročilém stadiu nemoci byl králem. Zemřel by jako král a až poté by se z následníka trůnu stal nový panovník. To je scénář, který je pravděpodobnější než to, že by nastala abdikace, o které se sice v posledních dnech hodně mluví s ohledem na tu dánskou, ale nevnímám to jako pravděpodobné,“ uzavřel Kubáček.

Posledním panovníkem britského království, který se vzdal trůnu, byl král Eduard VIII. Ten se v roce 1936 po pouhých 325 dnech vlády vzdal koruny jako první v historii britské monarchie. Příčinou byla žena, dvakrát rozvedená Američanka Wallis Simpsonová, s níž se chtěl Eduard oženit.

 

Uživatel_5701369 ( 6. února 2024 20:04 )

To je sranda, když v roce 2024 ještě někdo věří na nadřazenost nějakého bobka z druhu homo sapiens nad jinými příslušníky téhož druhu. To je zcestné oslavovat a klanět se nějakému člověkovi, co je složen ze stejných buněk a molekul jako kdokoli jiný. Bizarní anachronismus, který má svůj původ v nějaké mytologii a pověrčivosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa