Tahanice o výstavbu dvou polyfunkčních domů u obchodního centra Lužiny probíhají více než 10 let. „Je to strašlivá socialistická stavba. V návrhu se neřeší parkování pro místní obyvatele, neřeší se ani dopravní situace, kdy stovky nových vozidel zahltí už nyní kriticky přetíženou oblast,” řekl před deseti lety Petr Kučera ze Spolku občanských sdružení Jihozápadního města.

Místní spolky se majitelem pozemku, kterým je mimo jiné i manželka bývalého ředitele ČEZ Martina Romana, Lenka, soudily mnoho let. Všechny rozsudky však rozhodly v neprospěch nespokojených obyvatel, poslední zazněl minulý měsíc. „Rozporovali jsme vyhodnocení vlivu projektu na životní prostředí nebo umístění stavby. Někdy se nám povedlo, že investor musel projekt doplnit. Brojilo se proti tomu, ale soudy nevychází vstříc,“ říká šéf spolku PD Lužiny Vladislav Píša, který bydlí v Brdičkově ulici a ze svého bytu bude mít výhled přímo na dům zvaný Alfa, s jehož stavbou se už začalo. Soudit dál už se nehodlá.

„Městský soud v Praze žalobu zamítl a městská část Praha 13 plně respektuje rozhodnutí soudu. V souladu s právními předpisy mají obě budovy platná stavební povolení, aktuálně stavební práce probíhají na bytovém domu Alfa,“ sdělila mluvčí úřadu Lucie Steinerová.

Zelená střecha

Projekt se během let částečně změnil, přibyly třeba balkony a obecně se víc „polidštil“. V původní fázi to spíš vypadalo, že zde vyrostou další dva paneláky jak z minulého století. Střecha obchodního centra projde v rámci výstavby bytových domů rekonstrukcí. Stávající nevzhlednou krytinu nahradí extenzivní zelená střecha pokrytá suchomilnými, půdopokryvnými rostlinkami z rodu rozchodníků, které dokážou kvést od jara až do podzimu. Zeleň bude součástí také nově vznikajících bytových domů a tím dojde k odlišení od monotónních deskových hmot okolních obytných bloků.

Nové domy budou mít samozřejmě i podzemní parkoviště. „Kromě bytových jednotek přinesou i možnost využití nových parkovacích stání. V bytovém domu Alfa je počítáno také s parkovištěm pro zákazníky, které bude na rozdíl od toho minulého zastřešené. Po zaparkování vozu nebude muset zákazník vycházet ven za nákupy, ale může projít uvnitř budovy z parkoviště přímo do obchodního centra,“ informuje městská část.

Do pár let hotovo

„Zahájení stavby bytového domu Beta je plánováno o rok později ve srovnání s Alfou. Bytový dům Beta bude umístěn podél východní stěny obchodního centra Lužiny. Oba bytové domy nabídnou přes tři sta bytů různých dispozic a přibližně stejný počet parkovacích míst,“ sdělila dále městská část s tím, že dům Alfa by měl být hotový k nastěhování v roce 2026, dům Beta pak v roce 2027.

Video
Video se připravuje ...

Retro: Takhle vypadaly kuchyně za socialismu Videoredakce ženských titulů

Fotogalerie
18 fotografií