Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Při požáru restaurace v Liberci se zranilo 15 lidí: Svědci popsali výbuch a děsivá zranění

Autor: ČTK, btk - 
30. ledna 2024
13:12

Při nočním požáru v restauraci v centru Liberce pod vlakovým nádražím bylo zraněno 15 lidí, z toho sedm vážně. Řekl to mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Hasiči požár rychle lokalizovali, v pondělí před 23:30 ohlásili likvidaci požáru. Svědci promluvili o závažných poraněních návštěvníků zařízení. 

„Zasahujeme se zdravotnickou záchrannou službou a policií v centru Liberce pod vlakovým nádražím, kde byla nahlášena událost, při které došlo k požáru v jedné z hospod. Hasiči požár dvěma proudy velmi rychle lokalizovali,“ uvedli hasiči na síti X v pondělí ve 23:10.

Video  V centru Liberce hořela restaurace, zranilo se 14 lidí  - HZS Libereckého kraje
Video se připravuje ...

Evakuováno bylo 30 lidí. V Krajské nemocnici v Liberci je 11 z 15 zraněných. Někteří byli popálení, další se nadýchali škodlivin. U jednoho byla nutná resuscitace, aktuálně v ohrožení života není nikdo. ČTK to řekl krajský mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Nemocnice v Liberci kvůli přijetí většího počtu pacientů aktivovala takzvaný traumatologický plán. „Uvolnili jsme oba urgentní příjmy a aktivovali personál,“ řekl mluvčí nemocnice. Z 11 přijatých pacientů, kteří měli popáleniny či se nadýchali škodlivin, byl stav čtyř vážný. U jednoho byla nutná resuscitace. „Podle informací z noci není nikdo v akutním ohrožení života,“ dodal Řičář.

Policie na síti X informovala o 15 zraněných, okolnosti celé události jsou předmětem vyšetřování, uvedla mluvčí bez bližších podrobností. Podle informací serveru iDNES.cz požár po konfliktu s obsluhou zapálil jeden z návštěvníků.

„Do herny prý přišel nějaký chlap, pohádal se s barmanem a řekl: Všichni tady chcípnete. Pak odešel, ale za chvíli se vrátil, přinesl zapálený kanystr a hodil ho dovnitř. Viděla jsem, jak jsou všichni popálení,“ řekla pro web žena, která měla v baru v inkriminovanou chvíli manžela.

Bouchlo to jako granát

„Nejdřív to jen hořelo, ale do tří vteřin to bouchlo jako granát. Všude byl oheň, kouř, nic jsme neviděli,“ uvedl pro Novinky.cz další z účastníků.

„Některé holky měly kůži úplně sloupnutou z obličeje i rukou. Nevypadaly vůbec dobře. Přeju si, aby to tak nebylo, ale obávám se, že pravděpodobně budou mít nějaké následky,“ řekl návštěvník baru.

„Vypadali jako škvarky. Byli celí od sazí, jako kdyby se právě protahovali komínem, kašlali a naříkali. O kus dál další člověk klečel, dusil se, naříkal a prosil o pomoc. Mezitím dorazili policisté, kteří mu pak pomáhali,“ dodal. 

Policie nyní žádá veřejnost o pomoc při pátrání po pachateli. U sebe by mohl mít světlý plastový kanystr. Na webu policie o tom dnes informoval její regionální mluvčí Vojtěch Robovský. Policie se případem zabývá pro podezření ze zvlášť závažného zločinu obecného ohrožení, zatím nikoho neobvinila.

Podle zjištění policie se hledaný muž pohyboval v okolí baru, který je nedaleko vlakového nádraží v ulici 1. máje a ve kterém začalo hořet v pondělí krátce před 22:00. „Muž byl vysoký 170 až 175 centimetrů, na sobě měl tmavou bundu a tmavé kalhoty. Na hlavě měl čepici s kšiltem. Měl dlouhé světlé vlasy a zřejmě krvácivé zranění ve tváři. V blízkosti baru se mohl pohybovat se světlým plastovým kanystrem,“ uvedl Robovský.

Policisté se domnívají, že by jim mohli pomoci nejen hosté baru, kteří v něm byli v podvečer či večer, ale i chodci, kteří kolem 22:00 procházeli rušnou ulicí 1. máje, či řidiči vozů vybavených palubními kamerami, kteří ulicí projížděli. „Veškeré okolnosti případu volejte na linku 158. Poskytnutá svědectví nám mohou výrazným způsobem dopomoci k objasnění celé události,“ dodal Robovský. Pokud se potvrdí mužova vina, hrozí mu až 15 let vězení. 

Petr Pan ( 30. ledna 2024 15:56 )

Jako udělat z kanystru benzínu molov a hodit to mezi lidi v baru to přece už nemůže vylézt z basy,snad nohama napřed.

Lomikel ( 30. ledna 2024 13:13 )

vypadá to tak, že v každém městě tohohle Kocourkova mají nejméně jednoho šílence.
Asi jsou v Kocourkově špatní psychiatři.
A pokud dovezou psychiatričku Džamilu z daleké ciziny, tak se situace ještě zhorší.😁

blue_Moon ( 30. ledna 2024 12:49 )

Asi nějaký příbuzný od Hoflů! 😁

blue_Moon ( 30. ledna 2024 12:47 )

Asi nervák "zákazník" neměl prachy a nikdo mu nechtěl půjčit, tak se rozzuřil. Tenhle psychopat mít po ruce granát tak ho tam hodil taky.

milan59 ( 30. ledna 2024 10:40 )

Néé prý to byla Nutella 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání