Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Seriál Sedm schodů k moci: Ve stopách Nečase a Nagyové

/
  • Seriál Sedm schodů k moci: Ve stopách Nečase a Nagyové
    30. ledna 2024 ● 11:11

    Žádná obvyklá nemocnice, ani policejní vyšetřovna! Scenárista Josef Klíma (72) svůj nový seriál Sedm schodů k moci zasadil do Poslanecké sněmovny. Anička Malá v podání Evy Podzimkové (33) roznáší talíře mezi politiky.

  • 1.

    Nečas a Nagyová

    Dlouho očekávaný projekt je inspirovaný politickou situací nedávných let. Natáčení předcházela Klímova úspěšná kniha. Někteří diváci už po prvním díle vycítili jistou možnou podobnost s životním osudem expremiéra Petra Nečase (59) a Jany Nagyové (59), dnes už Nečasové. Příběh ženy, která uměla okouzlit, uměla si jít tvrdě za svým, milovala luxus, vlivné muže, jak zní charakteristika Malé, silně připomíná cestu ženy, která nakonec dokázala položit českou vládu. Anička urazí dlouhou cestu z provinčního výčepu, kde vytírala podlahu, k ženě, která má velkou moc.

     

    Jak se k tomu staví Prima, na jejíž obrazovce se drsná kauza bývalého předsedy vlády odehrává? „O převyprávění případu v žádném případě nejde,“ ujistila mluvčí seriálu Kateřina Kotalová. „Seriál sleduje životní cestu a kariérní vzestup venkovské servírky Anny Malé krok po kroku nebo, chcete-li, schůdek po schůdku, a to až do nejvyšších politických pater a ložnice ministra Tomáše Vichra. A pak? Pak už to v téhle zemi umí každý dopovědět…“ dodala s úsměvem. Druhý díl seriálu Sedm schodů k moci můžete sledovat v neděli večer na Primě.

  • 2.

    Co je jinak?

    Přestože se při realizaci seriálu Sedm schodů k moci televize Prima kauzou Nečase a Nagyové jasně inspirovala, o rekonstrukci případu prý nejde. Co je tedy v seriálu jinak než ve skutečnosti?

  • 3.

    Jména

    Jména klíčových postav seriálu se od těch skutečných sice zcela liší, tvůrci mezi nimi přesto chtěli zachovat jistou spojitost. Postava inspirovaná ministrem Petrem Nečasem má v seriálu jméno Tomáš Vichr a Mirek Topolánek (67) se představí coby premiér Dub. Janu Nagyovou pak diváci poznají jako Annu Malou – mimochodem »nagy« znamená v maďarštině »velký«.

  • 4.

    Kariéra

    Na rozdíl od skutečné kauzy začíná příběh mladé venkovské dívky Anny Malé v maloměstské hospodě. Sama Jana Nagyová se údajně vyučila prodavačkou, podle oficiálního životopisu byla její první pozicí mzdová účetní strojíren Chodos v Chodově u Karlových Varů. „Po Chodosu se stala vedoucí odbytu v porcelánce a všichni se shodovali, že pracovně byla velice schopná. Dokonce údajně zachránila porcelánku před ekonomickými potížemi,“ říká Josef Klíma.

  • 5.

    Politika

    Seriálová Anna Malá vstupuje do světa politiky jako zcela nevzdělaná, nezná poslance ani ministry a teprve se postupně učí, jak se intrikami a přes milostný vztah kariérně posunout. „Jana Nagyová se mezi vrcholné politiky dostala už jako zralá žena, byla politicky aktivní už v regionu Karlovy Vary a její cesta vzhůru byla daleko přímočařejší,“ vysvětluje Klíma.

  • 6.

    Rodina

    Anna Malá se stává politicky aktivní a pro kolegy atraktivní coby svobodná a bezdětná. Z její rodiny poznáváme v seriálu pouze matku, umírající na konci příběhu. Skutečná Jana Nagyová pak do politiky pronikla už jako matka dvou dcer. O maminku ovšem přišla také, zřejmě ale ještě před svým vstupem do světa politiky.

  • 7.

    Média

    Zatímco v seriálu hraje důležitou roli při vývoji postavy Aničky Malé bulvární novinář Krčka (Pavel Batěk, 49), který ji posouvá schod po schodu k moci, v reálném životě Jany Nagyové se nic takového neodehrávalo. „V knize, kterou jsem napsal, je jeho úloha vypravěče ještě větší,“ dodává Josef Klíma.

    Video
    Video se připravuje ...

    Seroš X: Sedm schodů k moci 

    Fotogalerie
    39 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy