„Tragicky zahynul strojvedoucí, fanda lokomotiv a železnice vůbec. Srdcař pro svoji práci,“ uvedl soudní znalec Jiří Morčinko z ministerstva spravedlnosti. Mladý mašinfíra velmi rád a často sdílel fotky z železničních veletrhů či jízd historických tramvají, autobusů či trolejbusů.

Video
Video se připravuje ...

Vlak u Dolní Lutyně narazil do kamionu na kolejích. Strojvedoucí zemřel. HZS MSK

Osudnou středu řídil lokomotivu řady 150, přezdívanou „banán“. Skončila napadrť. Dalibor v ní bohužel zahynul. České dráhy jeho rodinu podpoří nad rámec zákoníku práce. „Poskytneme finanční podporu z Nadačního fondu Skupiny Českých drah,“ řekl mluvčí Filip Medelský.

„Znali jsme se jen z práce, on byl z bohumínské jednotky, občas zavítal k nám do frýdecké jednotky. Byl to strojvedoucí tělem i duší. Většinou co jsem se s ním potkal, byl usměvavý a vstřícný. Splnil se mu nedávno kariérní postup a dostal se na dálkové vlaky. Takových lidí, jako byl on, co žijí dráhou, je čím dál méně. Je to neskutečná nespravedlnost, že si této práce moc neužil. Čest a úcta takovým lidem,“ uvedl pro Blesk.cz jeho kolega Jiří Vrška.

Kousek do cíle

Na osudné středeční ráno nikdy nezapomene ani řidič kamionu (33). Tomu k cíli chybělo pár stovek metrů, když ho zastavil zlom přejezdu u Dolní Lutyně a vrazil do něj vlak. Podle jeho zaměstnavatele se vrhl na vyprošťování vozu, pak ale začala blikat světla…

Šofér olomoucké stavební firmy vezl zákazníkovi vrtnou soupravu na stavbu u farmy, kam vede jediná příjezdová cesta. „Souprava splňovala technické normy pro převoz přepravovaného stavebního stroje,“ uvedla společnost.

Řidič je otřesen

„Řidič po zablokování návěsu z vozidla vystoupil a snažil se okamžitě soupravu vyprostit zvednutím hydraulického pérování. Rozezněla se signalizace přejezdu a krátce na to se přiblížil vlak. Střetu nebylo možné zabránit ani varovat strojvedoucího,“ pokračovala v prohlášení firma.

Ta hodlá poskytnout řidiči plnou podporu. „Je to náš dlouholetý a zkušený zaměstnanec. Celou událostí je velmi otřesen,“ napsalo vedení firmy s tím, že plně spolupracuje s policií a úřady.

Není podezřelý

Nehoda se stala ve středu okolo 05:40 v úseku mezi Bohumínem a Dětmarovicemi. Vlak narazil do návěsu kamionu, který uvázl na přejezdu. Zraněno bylo 20 zhruba ze 60 cestujících, strojvedoucí vlaku Dalibor bohužel zahynul.

Řidiče kamionu policie propustila. „Obviněn nebyl. Momentálně není považován za podezřelého. Kriminalisté prověřují možnou odpovědnost jak fyzických, tak i právnických osob,“ uvedla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Fotogalerie
30 fotografií