V modelářství není Josef Němeček žádným nováčkem. Už 35 let staví úžasná kolejiště, kde se prohánějí mašinky. „Kolega začal dělat kromě vláčků i rádiem řízené modely. Vyhecoval mě a já mu řekl, že vyrobíme auto, s kterým jezdím v práci,“ vzpomínal Němeček.

Video
Video se připravuje ...

Hasič vyrobil model zásahového vozu, stejného, s jakým jezdí v práci. Josef Němeček HZS PK

Technický automobil MAN TA – M1Z vyvezl z hasičárny, nafotil a změřil ho ze všech stran. „Údaje jsem poslal kamarádovi na Slovensko a ten vytvořil na počítači 3D model. Nejméně 10krát jsme si ho poslali tam a zpět, než jsme vychytali všechny detaily. Třeba návrh zrcátka jsem si vzal do práce a porovnával jsem ho se zrcátkem přímo na velkém autě,“ řekl Němeček.

Do posledního detailu

Následovala výroba asi stovky dílů. Na 3D tiskárně vyrobené díly putovaly do Říčan na lakování. „Pak jsem si koupil podvozek pro automobilové modely, včetně motoru a elektriky, na který se namontovala karoserie, přední kabina, zadní nástavba, kde je hasičská výbava,“ uvedl Němeček.

„Dodělal jsem detaily jako třeba panty na dveřích, reflexní prvky, majáky a světla. A bylo hotovo. Nejtěžší pro mě bylo natáhnout v autě kabely,“ dodal Němeček.

Jediný v ČR

Němečkův „malý“ MAN je výjimečný i tím, že model je originál, a je jediný v Česku. Vyšel zhruba na 35 tisíc, z toho podvozek stál 12 tisíc korun.

Za jízdy bliká červenými a modrými výstražnými majáky, houká a při couvání signalizuje pípáním zpátečku, prostě dělá vše stejně jako opravdový velký hasičský vůz.

Fotogalerie
17 fotografií