„Situace v Praze začíná být opravdu neúnosná. Proto jsme v minulém týdnu oslovili předsedy zastupitelských klubů, aby se připojili k naší žádosti o svolání mimořádného zastupitelstva. Ještě sháníme podpisy,“ uvedl Prokop.

Ke svolání mimořádného zasedání je potřeba podpisu nejméně jedné třetiny z celkem 65 zastupitelů. ANO má 14 mandátů. Po jejich doručení má primátor Bohuslav Svoboda (ODS) 15 dní na svolání schůze.

Libeňský most neočekávaně zavřela Technická správa komunikací (TSK) v jedné z jeho částí, konkrétně inundační most na Rohanském ostrově, minulý týden ve čtvrtek. Uzavřen zůstane několik týdnů. TSK nyní vyprojektuje a nechá vyrobit konstrukci, kterou umístí pod most. Poškození pravděpodobně způsobily silné mrazy. Město chystá celkovou opravu, při které budou některé části zcela zbourány a most přes Vltavu nahradí replika.

„Koalice před vánočními svátky oznámila jeho ‚rekonstrukci‘, která je v podstatě výstavbou nového mostu a mnohonásobně dražší než varianta, kterou hnutí ANO navrhovalo před šesti lety,“ uvedl Prokop.

Opoziční zastupitelé chtějí na zasedání řešit také další témata. „Po tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Praha nepodporuje Linku důvěry, o jejíž potřebě nemusíme snad ani diskutovat,“ dodal Prokop.

Hnutí ANO skončilo v Praze v komunálních volbách v roce 2022 na druhém místě se ziskem 19,33 procenta hlasů, což představuje 14 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Volby vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která vládne společně s Piráty a STAN a má v zastupitelstvu většinu 36 hlasů.

Fotogalerie
98 fotografií