Ani při těch nejdivočejších a nejnepravděpodobnějších představách by nikoho nenapadlo, k čemu se 21. prosince 2023 chystá. Pro všechny to byl šok, když se začaly šířit zprávy, že v univerzitní budově se střílí a že na místě jsou ranění, a dokonce mrtví. I těm, kteří se nacházeli kilometry od místa úděsného počínání střelce, zatrnulo v obavách o své blízké, známé a kamarády.

Než vrah spáchal na střeše fakulty sebevraždu, stihl usmrtit celkem 17 osob. Vyjma obětí střelby z budovy ještě zabil vlastního otce v obci Hostouň, kde bydlel, a v Klánovickém lese i muže s jeho dvouměsíční dcerkou. Právě v souvislosti s tímto činem byl student v širším okruhu vytipovaných osob, jež s činem mohly mít něco společného. V onom okruhu ale podle státní zástupkyně Jany Murínové bylo na tisíce dalších!

Otázka dnů?

Policisté měli vzorek 4 000 držitelů zbraně stejného typu, který byl použit v Klánovicích. Vedli prověřování tím směrem – mimo jiné prověřovali držitele těch zbraní,“ sdělila v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „To znamená, že když on na tom seznamu byl, tak by s ním v průběhu několika dnů přišli do kontaktu.“

Kromě stejného typu zbraně však podle Murínové vrah ničím jiným podezřelý nebyl. Tím spíše, že měl čistý trestní rejstřík. Policisté podle ní analyzovali obrovské množství informací, včetně pohybu mobilních telefonů. Zdánlivě nápomocný úkon však ztížilo to, že v den vraždy se v Klánovickém lese pohybovalo větší množství lidí – jde přece jen o oblíbenou procházkovou destinaci obyvatel z okolí.

Policie postupovala nikoliv standardně, ale nadstandardně,“ domnívá se Murínová. „Bylo předvánoční období, spousta policistů by mohla být doma na dovolené, připravovat se na svátky. Oni se všichni mobilizovali, všichni se vrátili do práce, dělali na tom a nasadili všechny síly na to, aby ten případ objasnili.“

Pochybná sociální síť

Mnozí po útoku poukazovali na to, že se vrah se svými úmysly svěřil na sociální síti Telegram, která razí absolutní svobodu slova – tudíž tam prakticky každý může psát, o čem chce. Zkazky, které byly vrahovi připisovány, však byly i policií nakonec zpochybněny. Není jisté, zda je to účet šíleného útočníka. Murínová potvrdila, že se policie zabývá právě analýzou této sítě.

Prověřuje všechny údaje a informace, které jsou směřovány právě k těm účtům, ke komunikaci v internetovém prostředí. Tým prověřuje, jestli nebyl napojen na nějakou extremistickou skupinu,“ vysvětlila v rozhovoru. „Přestože na začátku se zjistilo, že měl nějaký telegramový účet, tak se musí prověřit, jestli byl jeho, jestli nebyl někoho jiného, jestli nebyl falešný,“ uvedla s tím, že zatím není 100% jisté, zda byl účet skutečně jeho.

Jen jeden dopis

Státní zástupkyně také promluvila o „vzkazu“, jenž po sobě vrah zanechal. V úterý na tiskové konferenci promluvili policisté o tom, že se jednalo o dopisy dva. K jejich obsahu se státní zástupkyně, stejně jako policisté, nevyjádřila. Na pravou míru však uvedla, co je míněno tím, že po sobě vrah zanechal dopisy dva.

Video
Video se připravuje ...

Tiskovka policie, otázky Blesk TV

„Je to jeden dopis, který byl ale ve dvou podobách. Jeden v elektronické podobě, druhý byl nalezen fyzicky,“ sdělila v rozhovoru s tím, že zatímco v době masové vraždy v centru Prahy měl u sebe dopis psaný na papíru, policisté v místě vrahova bydliště v Hostouni nalezli elektronickou verzi téhož. Konkrétně v počítači.

I zásah policie v místě bydliště vraha, kde byl nalezen jeho mrtvý otec, mohl podle mnohých policii upozornit na to, co se chystá. „Něco jiného je tušit a něco jiného je vědět. Indicie, že se tam stalo něco závažného, tam byly, protože ze situace v Hostouni bylo evidentní, že tam došlo k nějakému násilí. Pachatelem mohl být i kdokoliv jiný z rodiny,“ uvedla Murínová.

Dalo se něco udělat lépe?

Tuto otázku si klade veřejnost, kladou si ji ale také policisté. „To je opravdu spekulace, kdybych říkal: kdybych býval věděl to, co vím dneska, že by to mohlo tomu zabránit,“ uvedl na úterní tiskové konferenci šéf pražské policie Petr Matějček. „Nám se to honí hlavou také. Nemyslete si, že o tom nepřemýšlíme. Ale my musíme vycházet z toho, co bylo známo v tu dobu.“

Státní zástupkyně si místo činu na fakultě šla prohlédnout na vlastní oči. „Samozřejmě jezdím na místo vždycky proto, abych viděla místo činu, abych si mohla udělat do budoucna v rámci řízení nějaký vlastní úsudek o motivu toho jednání, o tom, proč to bylo ve čtvrtém patře, proč byl tam, kde byl nalezen?“ uvedla. „Z ničeho jiného to lépe nezjistíte než z vlastního pozorování na tom místě.“

Podle ní policisté dělali vše, co bylo v jejich silách, aby vraha před jeho skutkem dopadli. „Skutečně si nemyslím, že bychom zpětně při analýze toho případu našli něco, co bychom mohli udělat lépe,“ sdělila pro Seznam Zprávy.

Fotogalerie
96 fotografií