Ať již přemýšlíme nad jakýmkoliv darem pro novorozence, symbolizoval štěstí a prosperitu, které mu měl tento dar přinést do života. Od zlatých knoflíků až po moderní dukáty, tyto dary symbolizují přání dobrého života pro nejmenší. Tradice darování cenných předmětů novorozencům je stará jako lidstvo samo. Co se týče naší křesťanské kultury, již v biblických časech tři králové přinesli Ježíši Kristu dary, symbolizující významnou událost jeho příchodu na svět. Jeden z nich, Melichar, dokonce věnoval Ježíškovi přímo zlato. V renesančním období bylo v Čechách běžné, že příbuzní vkládali do kolébky novorozence zlaté knoflíky, které postupně nahradily zlaté a stříbrné mince. Tento zvyk odráží přání, zajistit nemluvněti dobrý start do života.

Pro naše babičky a maminky je tradicí, obdarovat zejména holčičku zlatými náušnicemi. Doba se však mění. Jednak nevíme, čím obdarovat kluka, ale ani s holčičkou to není tak snadné. Mnoho rodičů dnes nechce dítěti propichovat ouška a toto rozhodnutí chce ponechat až na samotném rozhodnutí dítěte ve vyšším věku. Náušničky věnované babičkou tak už nedávají smysl. Zkuste to jinak, moderně a současně s odkazem na tradice. Pomocí pamětních medailí se jménem dítěte.

Symbolika zlatých dukátů a stříbrných tolarů se obnovuje

V současné době se v České republice obnovuje krásná tradice darování dukátů novorozencům. Zlaté dukáty symbolizují nejen blahopřání a přání zdraví. Bývají také vnímány jako investice do budoucnosti dítěte. Medaile z ryzího zlata či stříbra představují spojení s hodnotami minulosti a tradicí, které jsou stále aktuální. V podstatě nevadí, pokud stejný dárek věnuje dítěti více členů rodinu. Hitem jsou zlaté medaile se jménem.

Proč věnovat dukáty se jménem?

Jméno – to je naše první identita, zvuk, který znamená „nás“. V České republice, malém národě s bohatou historií, má každé jméno svůj příběh. Od dávných dob se jména pečlivě vybírají, aby odrážela osobnost, rodinné dědictví, nebo dokonce osud nositele.

Tradiční česká jména, jako Jakub, Jan, Eliška a Anna, jsou odkazem na naše předky a zároveň zdrojem inspirace pro budoucí generace. Tato jména, odrážející biblické postavy nebo historické osobnosti, se považují za symbol kontinuity a spojení mezi minulostí a současností.

Své jméno si vážíme, slavíme jej, oslavy některých frekventovaných jmen jsou pomalu národním svátkem. Takovým typickým velice frekventovaným jménem je Josef, i když to platí už spíše jen pro starší generaci. I jména totiž podléhají módě a mění se. Mnohá jména se však do módy vrací.

Nejpopulárnějšími chlapeckými jmény v roce 2023 jsou Jakub, Jan, Tomáš, Matyáš, Adam, Filip, Vojtěch, Martin, Matěj a Ondřej. Mezi holčičími jmény byly nejpopulárnější Eliška, Anna, Adéla, Tereza, Sofie, Viktorie, Ema, Karolína, Natálie a Amálie. Populární bývají však i exotická jména. Takže mezi kluky nechybí Kevin, James, Patricio, Bruno, Johan, Alex, Samuel, Teodor, Benjamin či Florián. Oblíbená exotická jména pro holky bývají Ariana, Tess, Nava, Lily, Charlotte, Kornélie, Mia, Lily, Emily či Madison. Některá dříve až extrémně populární česká jména si na svůj návrat musí počkat. Ať již jde o Josefa či třeba Marii.

Pražská mincovna razí krásné dukáty se jménem

Medaile se jménem koupíte již připraveny s mnoha českými mužskými i ženskými jmény. Každý je opatřen českou puncovní značkou i certifikátem pravosti. Dodává se rovnou v dárkovém balení. To však pořád není vše. Na stránkách Ceska-jmena.cz si můžete nejen objednat takto připravený dukát, ale dokonce si na něj nechat na přání vyrýt i příjmení. Medaile je tak skutečně s celým jménem obdarovaného. Má trvalou hodnotu a je velice osobním dárkem. Takový se pak hodí už nejen pro novorozence, coby dukát do kolébky.

Zlaté a stříbrné medaile převyšují svojí váhou, ryzostí a leskem běžné mince. Budou skutečně reprezentativním dárkem. Hodí se je věnovat nejen při narození, ale i k svátku, k narozeninám, k významným výročím a jubileím, používají se též jako ceremoniální dary pro občany měst a obcí, případně ve firmách jako ocenění dlouholetým a významným zaměstnancům.

Moderní přístup k tradičním hodnotám

Zlaté dukáty a stříbrné tolary, neboli medaile, jsou v České republice stále populárnější. Jejich oblíbenost pramení nejen z tradičních hodnot, ale také z možnosti věnovat velice hodnotný a současně osobní dárek. Tímto způsobem se tradiční zvyky propojují s moderními dobou a stávají se nejen symbolem prosperity, ale i osobního přání pro další život.

Zlaté a stříbrné dary pro novorozence v České republice se považují za více než jen materiálními předměty. Jde o symboly lásky, přání štěstí a prosperity, které odrážejí hluboké kulturní kořeny a tradice. Tyto dary nejenže spojují minulost s přítomností. Představují rovněž most k budoucnosti nového života.