Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejdůležitější změny 2024: Dražší energie, zvýšení důchodů a o kolik nás připraví vládní balíček?

  • Autor: redakce Blesku - 
    2. 1. 2024
    05:00

    Rok 2024 přináší nejvíc změn za poslední roky, dotknou se úplně všech. Dostupnější by mělo být zdravotnictví, přichází revoluce pro řidiče. Zdraží nám opět energie a tisíce korun ročně zaplatíme navíc v důsledku vládního konsolidačního balíčku, který přináší nové daně, zrušené výjimky, změny v DPH. Tohle je stručný přehled změn, vše důležité pro naše peněženky najdete v dnešním tištěném Blesku.

  • 1.Zdraží nám energie. Jak moc?

    Koncem minulého roku Energetický regulační úřad oznámil nárůst cen regulovaných složek energií. U plynu jde v průměru o 38,8 % navíc, u elektřiny pak je průměrný nárůst o 65,7 %. Jak Blesk spočítal, největší »dardu« čekají ty domácnosti, které elektřinu využívají i k topení. Naopak lidi bydlící v bytech s malou spotřebou čeká jen menší zdražení.

    A našim peněženkám rozhodně neuleví ani návrat poplatku za obnovitelné zdroje. Tzv. POZE vzal kvůli vysokým cenám energií stát v loňském roce na sebe, dotace ale ukončil s uplynulým rokem. Za každou spotřebovanou MWh se nám tak ve vyúčtování objeví navíc 599 Kč. Při spotřebě 2,2 MWh (v bytu) jde sice jen o 1317 Kč, jenže ten, kdo má vysokou spotřebu 20 MWh, neboť dům vytápí, zaplatí navíc 11 980 Kč!

    Video  Tisková konference po jednání vlády (22.11.2023)  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 2.Důchody

    Řada změn nastala 1. ledna u důchodů. Tu, kterou pocítí každý penista, je zvýšení základní výměry důchodů. A to jak starobního, tak pozůstalostních. Novinky jsou také v případě odchodu na předčasný odpočinek.

    Zvyšuje se základní výměra starobního, invalidního, vdovského/vdoveckého i sirotčího důchodu. A to o 360 korun na 4400 korun měsíčně. Zásluhová složka se zvyšovat nebude. Novela zákona o důchodovém pojištění přinesla od října 2023 také řadu změn pro odchod do předčasné penze. Jde o 4 zásadní body.

    • Doba pro odchod se zkracuje na 3 roky
    • Naopak se prodlouží doba, po kterou bude nutné platit důchodové pojištění, z 35 na 40 let. (účinnost této změny má být od 1.10.2024)
    • Procentní výměra se bude krátit o 1,5 procenta za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne přiznání důchodu do dosažení důchodového věku
    • Procentní výměra přiznaného důchodu se valorizuje až od ledna následujícího po roce, v němž dotyčný dosáhl důchodového věku

    Video  Kalousek: Důchod bych si sám nespočítal. „V tuto chvíli bych krátkodobě brzdil víc,“ vzkázal vládě  - Vera Renovica
    Video se připravuje ...

  • 3.O kolik nás připraví vládní balíček?

    Šetřit, šetřit, šetřit. To je mantra, kterou vláda premiéra Petra Fialy (59, ODS) opakovala lidem poslední měsíce. A teď od ledna poznají peněženky Čechů naplno všechny změny, které kabinet v rámci úsporného balíčku prosadil.

    VÝDAJE

    Dotace

    V rámci šetření vláda sníží národní dotační tituly. Celkově chce stát pro příští rok ušetřit 84,1 miliardy. V tom je zahrnuto i ukončení jednorázové podpory přenosové soustavy a distribuční sítě za 38 miliard.

    Provoz i platy

    Ministerstva mají za úkol snížit své provozní výdaje o 5 procent. Rovněž se má snížit objem finančních prostředků na platy ve státní správě o 2 procenta. Zpomalit má i růst platů ústavních činitelů.

    Stavební spoření

    Došlo ke snížení státní podpory stavebního spoření na maximálně tisíc korun za rok pro nové i stávající smlouvy.

    Video  Stanjura hájí státní nákup benzinek RobinOil: Trhem to nezatřese, zapadá to do energetické bezpečnosti  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

    PŘÍJMY

    Zvýšení daně z příjmů právnických osob

    Současná sazba daně se z 19 % zvýší na 21 %. Ministerstvo financí argumentuje, že tímto krokem se stát přiblíží více k evropskému průměru.

    Danění benefitů

    Zaměstnanecké benefity patří k jednomu z lákadel, které mohou firmy svým lidem nabídnout. Od nového roku však budou benefity osvobozeny od daně z příjmu, pokud ročně nepřekročí polovinu průměrné mzdy. To pro rok 2024 znamená částku 21 983 korun.

    Nemocenské pojištění se vrací

    Zaměstnancům ukrojí něco z výplaty návrat nemocenského pojištění. To bude ve snížené výši 0,6 procent.

    Omezení výjimek

    Ministerstvo financí omezilo daňovou uznatelnost při nákupu osobních aut pro podnikatelské účely na první 2 miliony korun z ceny vozu.

    Omezení slevy na manželku/manžela

    Od 1. ledna dojde k omezení slevy na dani na druhého z manželů ve společné domácnosti. Sleva se nově uplatní výhradně na ty, kteří pečují o dítě pouze do 3 let věku. Ministerstvo tím chce motivovat lidi k dřívějšímu návratu na trh práce.

    Zrušení slevy na dani pro studenty

    Pracující studenti přišli o speciální daňovou úlevu. Počínaje příjmem za rok 2024 si nebudou moct odečítat slevu na studenta, která dosahuje 4020 korun ročně. Podle rezortu financí využívají tuto slevu jen studenti, kteří si vydělávají ročně nad 205 600 korun.

    Konec školkovného

    Ministerstvo financí ruší slevu na dani za umístění dítěte do předškolního zařízení tzv. školkovné. Podle něj benefit uplatňují hlavně bohatší rodiny s dostatečně vysokým základem daně, zatímco ty nízkopříjmové po uplatnění ostatních slev tuto podporu povětšinou pro nízký základ daně nevyužijí.

    Všechny změny a popis jejich dopadu najdete ve speciální příloze dnešního Blesku

     

Mirka Nová ( 19. dubna 2024 21:02 )

Když jsem si přečetla článek o nadcházejících změnách v roce 2024, tak mě mrzí, že se stále nedaří zastavit celkové zdražování. Ať už jde o dražší energie, zvyšování důchodů, které nás budou finančně zatěžovat. Taky se musím každý měsíc potýkat s tím, jak se výrazně zvedají náklady na provoz domácnosti, a to včetně výdajů za topení nebo elektriku. Proto jsem si koupila na stránkách http­s://ww­w.ko­minycz-eshop.cz/komin-nerezovy/ nerezové komíny, abych mohla vytápět dům dřevem.

Bronislav Zeman ( 4. ledna 2024 10:46 )

Jedině kecama, stále se neumí podepsat flora.

roxin ( 2. ledna 2024 18:30 )

Petr Šp., to byla první věc kterou soudruh espávek podepsal aby důchodce pomohl OKRÁST o tisícovku měsíčně! ...a pak podepisoval všechno co mu podstrčili, prostě si ho fialová parta vybrala, věděla o jeho komunistické minulosti agentovi špionovi a průzkumníkovi, že bude poslušný a udělá co jim na očích vidí.

Petr Šplíchal ( 2. ledna 2024 17:55 )

Vloni měli důchodcům přidat v průměru 1770,-Kč/měs (cca 9% prům. důchodu) a přidali jen v průměru 760,-Kč/měs (cca 4% prům. důchodu) a nyní všem bez rozdílu přidali 360,-Kč/měs (cca 2% prům. důchodu).
Inflace se ale v těchto procentních mezích nepohybuje je daleko vyšší, ale třeba učitelům přidali 30%, a tak to "bohatí" důchodci mohou brát jako tzv. sociální rovnost a sounáležitost ...

9876543 ( 2. ledna 2024 16:03 )

Líní kašpaři..jež se vyhýbali práci za minulého režimu, našli u pětomagorů konečně pochopení, a budou se jím vyplácet průměrné důchody,..a jistě se jím jistě vše retroaktivně doplatí.
My ""blbci, co jsme chodily do práce, a vydělávali ..aby se v kriminálech měli dobře budeme brát ***důchody a lenoši , povaleči, opilci z disentu se pomějí..a opět se nám budou tlemit do ksychtů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa