V celém Česku už není zřejmě nikdo, kdo by o nemocném Martínkovi neslyšel. Velkou zásluhu na tom mají naše celebrity – celý zástup slavných osobností už několik dní bije na poplach přes všechny svoje sociální sítě. Vyzývá, koho může, a sdílí informace o tom, kam a jak mohou lidé posílat své dary. 

Velkou bojovnicí za Martínka je například dvojnásobná máma Nikol Leitgeb (36, dříve Štíbrová), mezi dalšími jsou například Iva Kubelková (46), Martina Pártlová(44), Jana Bernášková (42), Leoš Mareš (47), Barbora Strýcová (37), Veronika Kašáková (33), Mirai Navrátil (31), Ester Geislerová (39), Lucie Křížková (39), Julián Záhorovský (38), Agáta Hanychová (38) nebo Týnuš Třešničková (27). Marek Ztracený (38) Martínkovi dokonce napsal písničku.  

Kazmo, jsi tam?

Jedno jméno ale mnohým na seznamu citelně chybí, a to Kamil Bartošek alias Kazma. Kontroverzní šprýmař má aktuálně v rámci jedné ze svých her pro veřejnost na pražském Výstavišti umístěný sejf s jedním milionem dolarů, tedy 22 miliony korun. Peníze má získat výherce, který splní několik podmínek, ani v poslední den z měsíčního limitu se to ale nikomu nepovedlo. A tak mnozí volají po tom, aby hru odpískal a peníze prostě věnoval Martínkovi. 

„Pokud Kazma vyndá prachy a přidá je... Tak mu osobně přijdu vyšůrovat celej byt i okna mu umeju, boty naleštím, hajzlík vyštětkuju... A Jirka mu uvaří svíčkovou,“ vyzývala například přes instastories Miss České republiky 2005 a manželka hokejisty Jiřího Šlégra (52) Lucie Šlégrová (41). A spousta lidí to vidí podobně.

Naděje na život

Teprve dvouletý Martínek sotva přišel na svět a už bojuje s extrémně náročnými nástrahami osudu. Po sérii zdravotních problémů a opakovaných hospitalizacích

Kazmův příjezd na slavnostní předpremiéru jeho filmu
Autor: Blesk:David Kundrat/CZECH NEWS CENTER CNC / David Kundrát, Pavel Machan, Marek Pátek, Martin Hykl
mu lékaři diagnostikovali vzácný a smrtelně vážný AACD syndrom. Pokud dítko neabsolvuje léčbu v hodnotě 100 milionů korun, dost možná se nedožije ani první třídy. V opačném případě přitom může žít poměrně normální život. 

„Jedná se o velmi vzácné genetické onemocnění (kolem 120 potvrzených případů na světě), které ovlivňuje metabolismus neurotransmiterů v mozku. Tento syndrom je způsoben nedostatečnou funkcí enzymu AADC, který je klíčový pro přeměnu aminokyselin (jako dopamin a serotonin), na odpovídající neurotransmitery, které jsou nezbytné pro správnou komunikaci mezi nervovými buňkami,“ uvádí rodina na stránkách sbírky.  

Video
Video se připravuje ...

Kód ke Kazmově trezoru zatím nikdo nerozluštil. Zbývá už jenom týden! Kazma proto začal zveřejňovat nápovědy. Josef Koukolicek

Fotogalerie
49 fotografií