„Případem se zabývají kriminalisté pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Do budoucna nevylučují ani možnost případného rozšíření prověřování o další trestný čin,“ uvedla policie.

V úterý na jednání soudu, který následně uložil Peterkové za šíření poplašné zprávy v době koronavirové pandemie dvouletý podmíněný trest s tříletou zkušební dobou, přišlo několik desítek jejích příznivců. Ve snaze dostat se do jednací síně napadli lidé justiční stráž a vylomili dveře. Na chodbě dav skandoval hesla o gestapu a fašistickém státě. Přivolaná policie na místě zadržela dva muže, jednoho ze soudu odvezla za asistence záchranářů k ošetření do nemocnice.

Ministr spravedlnosti Petr Blažek (ODS) vyhodnotil zásah policie a justiční stráže jako profesionální. Situace podle něj není taková, že by byly potřeba změny zákonů. Do budoucna je třeba pro předcházení incidentům zlepšit určitou informovanost a více komunikovat například s řediteli bezpečnosti na jednotlivých soudech i v dalších zařízeních, míní.

Česká advokátní komora (ČAK) také předložila své kontrolní radě podnět k prověření účasti advokáta Norberta Naxery. Právník, který nyní zastupuje Peterkovou, ČTK ve středu napsal, že advokátní předpisy neporušil.

Odvolací senát v úterý po incidentu v jednací síni rozhodl o trestu pro Peterkovou bez přítomnosti veřejnosti. Peterková na následné tiskové konferenci uvedla, že ji po přerušení soudního jednání nikdo neinformoval o tom, že jednání pokračovalo. Doplnila, že si najala Naxeru, aby proti rozsudku podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Na svého dosavadního advokáta Davida Lejčka si chce u ČAK stěžovat kvůli tomu, že ji neinformoval o pokračování řízení a dále jednal bez jejího mandátu.

Video
Video se připravuje ...

Soud s Janou Peterkovou. (30. května 2023) Aktu.cz

Fotogalerie
11 fotografií