Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Smrt za mřížemi! Dahlgren, člen orlického gangu Kopáč i lesní vrah spáchali ve vězení sebevraždu

  • Autor: jel - 
    30. 5. 2023
    05:00

    Počátkem května zemřel ve vězení Pavel (†47), který byl podezřelý z dvojnásobné vraždy ve Svitávce. Zatím není jasné, zda si vzal život sám, nebo jeho smrt způsobily zdravotní komplikace. Sebevraždu za mřížemi spáchalo i několik dalších vrahů či obviněných, například jeden z orlických vrahů Karel Kopáč nebo brutální Kevin Dahlgren.

  • 1.Svitávka

    Zatčení Pavla podezřelého z dvojnásobné vraždy ve Svitávce Zatčení Pavla podezřelého z dvojnásobné vraždy ve Svitávce | PČR

    Pavel K. (†47) měl podle policie po velikonočních svátcích ve Svitávce zastřelit bývalou partnerku Jitku (†46) i jejího jednadvacetiletého syna Davida. Vraždit měl prý ze žárlivosti, neunesl totiž rozchod. Policie ho dopadla několik hodin po vraždách, ke kterým se přiznal. Vypátrat ho pomohli svědci. 

    „Zadržen byl pod hrozbou namířené střelné zbraně, při bezpečnostní prohlídce se zjistilo, že měl u sebe nůž,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Pavel Šváb.

    Na začátku května ho ale kriminalisté našli v cele bez známek života. „Předběžně můžeme vyloučit zavinění cizí osoby, protože muž byl na cele sám,“ uvedla mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Okolnosti smrti vazebně stíhaného muže se nyní vyšetřují. Vyšetřovatelé vyloučili i pochybení vězeňské služby. 

    Video  Muže (47), kterého policie obvinila z dvojnásobné vraždy ve Svitávce, pomohli vypátrat svědci  - PČR
    Video se připravuje ...

  • 2.Kevin Dahlgren

    Američan Kevin Dahlgren u Krajského soudu v Brně Američan Kevin Dahlgren u Krajského soudu v Brně | Blesk / Jiří Nováček

    Američan Kevin Dahlgren v květnu roku 2013 vyvraždil v Brně-Ivanovicích celou rodinu své sestřenice Veroniky (†46), u které dočasně bydlel. Bylo mu tehdy pouhých 20 let.

    Osudný den se Veronika, která pracovala jako učitelka, omluvila z práce kvůli silným bolestem hlavy. O hodinu později na ni a na jejího manžela Dahlgren zaútočil.

    Po prvních vraždách převzal Dahlgren zásilku od pošťačky, které otevřel až po druhém zazvonění, a údajně působil velmi rozrušeně. V 8:33 poslal také známému zprávu, že se chystá vrátit do Spojených států. V půl jedenácté zrušil plánované doučování angličtiny jednoho ze svých studentů. Pak pokračoval ve vražedném řádění a zabil i oba syny manželů Filipa (†23) a Davida (†17).

    Těla obětí pak Dahlgren přemístil do garáže, kde se je pokusil zapálit. V 15:15 napsal poslední zprávu své kamarádce s textem, že odjíždí do Vídně, kam skutečně vyrazil taxíkem.

    Protože oheň v uzavřené garáži doutnal velmi pomalu, sousedé jej zaznamenali až pozdě odpoledne. Těla obětí tak byla objevena až v momentě, když už byl vrah na palubě letadla do USA. Následně byl zadržen na letišti ve Washingtonu na základě zatykače vydaného českými orgány. Americké soudy pak rozhodly o jeho vydání do ČR. 

    Od soudu si Američan odnesl doživotí, měl si ho odsedět ve věznici Valdice, proti rozsudku se sice odvolal, ale odvolací soud mu trest potvrdil. 11. ledna 2018 se oběsil ve své cele.

    Video  Host do domu, vrah do domu. Vyšinutý Kevin Dahlgren v Brně povraždil hostitelskou rodinu  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 3.Orlický vrah Kopáč

    Karel Kopáč u soudu Karel Kopáč u soudu | Blesk

    Jedním z nejděsivějších případů devadesátých let je kauza takzvaných Orlických vrahů. Pětičlenný gang, který zabíjel podnikatele za účelem zisku, se policisté snažili dopadnout dlouhé roky. V čele skupiny byl Karel Kopáč, který po autonehodě skončil na invalidním vozíku, což nesl velmi těžce.

    U šéfa gangu zasahovala dokonce URNA (Útvar rychlého nasazení, pozn. red.). Karel Kopáč se však zabarikádoval v domě a hrozil sebevraždou. Jak v minulosti uvedl tehdejší šéf středočeské kriminálky a bývalý elitní vyšetřovatel Josef Doucha pro Blesk Podcast, jeho smrt nemohli vyšetřovatelé dopustit. Elitní kriminalista se sám vydal do domu a Kopáčovi dlouho sebevraždu rozmlouval. 

    Nakonec na Douchův pokyn vběhla dovnitř zásahová jednotka a vraha zpacifikovala, ten se však střelil do rozkroku.

    Po zatčení Karel Kopáč nejvíce spolupracoval s policií a vypověděl všechny podrobnosti o vraždách i o fungování gangu. Byl odsouzen na 21 let vězení, už ve vazbě se pokusil dvakrát o sebevraždu. Poté 15. dubna 2004 přišla z kuřimské věznice zpráva, že se Kopáč oběsil na šňůrce od trenýrek.

  • 4.Lesní vrah Kalivoda

    Viktor Kalivoda přezdívaný jako "lesní vrah" vraždil podle vzoru Olgy Hepnarové. Viktor Kalivoda přezdívaný jako "lesní vrah" vraždil podle vzoru Olgy Hepnarové. | reprofoto Mall TV, profimedia

    Viktor Kalivoda zavraždil tři nevinné lidi. Na své oběti střílel v lese, proto získal přezdívku lesní vrah. K činu ho prý inspirovala masová vražedkyně Olga Hepnarová. Několikrát prý přečetl knihu o ní a rozhodl se „dokončit to, co Olga začala“. V lesích u Brna a u Kladna zastřelil tři lidi. Plánoval toho ale mnohem více...

    Kalivoda dlouho bojoval se sebevražednými sklony. Několikrát prý stál na mostě a chtěl si vzít vlastní život, nakonec ale začal vraždit. Měl údajně pocit, že ho k činu někdo nutí, tou osobou prý byla Olga Hepnarová. „Cítil jsem, že po mně chce, abych pokračoval v tom, co provedla ona,“ vysvětlil důvod, proč se rozhodl vraždit.

    V říjnu roku 2015 zastřelil starší manžele, kteří šli do lesa v Nedvědicích na Brněnsku pro dřevo. Střelil je do hrudi a nakonec zblízka do hlavy. Jen o pár dnů později vraždil znovu. Tentokrát v Malíkovicích na Kladensku.

    Soud Kalivodu poslal 27. června 2006 do vězení na doživotí. Podle znalců to byl nadprůměrně inteligentní muž, který navíc jednou vyhrál ve vědomostní televizní soutěži Chcete být milionářem? 320 000 korun. Nakonec Kalivoda 27. září ve věznici ve Valdicích spáchal sebevraždu. Na cele byl sám, a tak ho tentokrát nikdo nezachránil. Podřezal si žíly.

  • 5.Otakar T.

    Otakar T. Otakar T. | Blesk - Helena Lacinová

    Devítiletá Anička Janatková zmizela 13. října 2010 cestou ze školy v Praze-Troji. V ulici Pod Písečnou se jako obvykle rozloučila se spolužačkami, domů ale nikdy nedorazila. Její zmizení rodiče záhy ohlásili na policii a rozjelo se rozsáhlé pátrání, do nějž se postupně zapojily stovky policistů, hasičů i vojáků. 

    Poblíž místa, kde se dívka naposledy viděla s kamarádkami, nalezli policisté její batoh a několik metrů od něj také lahev s pitím. Dívenku hledali policisté, hasiči i dobrovolníci. Rodiče navíc nabídli případným únoscům více než 3 miliony, pokud jejich dceru propustí. Nikdo se ale neozval. 

    Šest dní po zmizení policie zatkla Otakara T. Ten několikrát změnil výpověď. Přiznal, že se skutečně v den zmizení v místech pohyboval a že v ruce držel Aniččin batoh a ukájel se. Na něm se našly stopy DNA patřící právě Otakaru T. K únosu se ale nepřiznal. Soud ho ale pro nedostatek důkazů do vazby neposlal. 

    Vše skončilo tragicky 16. března 2011. Policisté našli v Troji tělo malé Aničky. Pitva prokázala, že dívka zemřela násilnou smrtí. Po nálezu Aniččina těla policisté znovu zadrželi Otakara T. a začali ho vyslýchat. Další den ho vyšetřovatelé obvinili z vraždy, znásilnění a krádeže vloupáním. 

    Otakar T. skončil ve vazbě, kde se následně pokusil o sebevraždu oběšením na teplácích. Dozorci ho sice odvázali a zdravotníci dočasně zachránili, Otakar T. ale po dvou dnech v nemocnici zemřel. Přestože zanechal dopis na rozloučenou, k vraždě se v něm nepřiznal. Policie ale následně uvedla, že na základě nepřímých důkazů byl Otakar T. skutečně vrahem malé Aničky.

    Video  Kde jsou? Anička (†9) odešla ze školy, domů už se nevrátila  - pdc, icp, Carvalho Čebotareva
    Video se připravuje ...

     

    Čtyři měsíce držel 12letou Danielu dlouhé hodiny v tomto zařízení, dva měsíce z toho ji i znásilňoval. Čtyři měsíce držel 12letou Danielu dlouhé hodiny v tomto zařízení, dva měsíce z toho ji i znásilňoval. | Blesk – Z. Schnapka, Muzeum PČR, Prima TV, Česká televize

    Jako sebevražda byla uzavřena i smrt jednoho z nejbestiálnějších českých vrahů Huberta Pilčíka. Ten předstíral, že je převaděč a lidem pomůže utéct přes hranice. Osoby, které chtěly prchnout před komunistickým režimem, pak chladnokrevně zavraždil a okradl.

    Teprve dvanáctiletou Danielu vrah zase věznil a zneužíval ve svém domě, a to déle než dva měsíce. Dívku připoutal k prknu. A aby byl tlumen její křik, zhotovil na její hlavu bednu s dvojitými stěnami, jež vyplnil hadry. Víko opatřil kovovou trubičkou pro přívod vzduchu, kterou musela mít dívka během věznění v ústech.

    Policii se podařilo prokázat, že spáchal pět vražd. Podle množství šperků a věcí, které se našly u něj v domě ale zřejmě zabil mnohem více lidi. V září 1951 totiž Pilčík zemřel ve vězeňské cele, údajně spáchal sebevraždu. Nově odhalené dokumenty však naznačují, že možná zemřel jinak. V protokolech se totiž nachází rozpory.

    Osudnou noc, kdy Hubert Pilčík zemřel, se jeho přesunu zúčastnilo hned šest dozorců, tři z nich přitom ani neměli službu. Vězně údajně nebili, ale nadávali mu. Z dostupných materiálů je však zřejmé, že dozorci nejspíš Pilčíka tloukli. Když později zjistili, že to s násilím přehnali, uvázali mu kolem krku kapesníky.

  • 6.Bestie Pilčík

    Potýkáte se s problémy? Máte pocit, že se nic nedaří a už nemůžete dál? Nestyďte se požádat o pomoc. Linka první psychické pomoci - nonstop a zdarma: 116 123, Linka bezpečí pro děti a mládež - nonstop a zdarma: 116 111

harpyje ( 30. května 2023 13:22 )

Jednorukej Otakar nebyl ve vazbe a obesil se doma, tudiz mu nemohlo hrozit propusteni, a k druhymu Otakarovi zavedla policii DNA na nalezenym Aniccinym batohu, bylo dolozeno ze v dobe jejiho zmizeni jakozto profesionalni corka na danym miste byl a i priznal ze si nad nad jejima vecma delal dobre, a nakonec i zkouska na polygrafu naznacila ze o zmizeni neco vi. Vic dukazu ale v tu chvili nebylo a tak byl z vazby propusten a slehla se po nem zem, na cas. Podruhy byl zadrzenej az po nalezu tela, ale tentokrat uz jakkoliv spolupracovat odmitnul a pak spachal sebevrazdu. Vysetrovani tak bylo zastaveny, protoze hlavniho a jedinyho podezrelyho uz stihat neslo. Takze naopak, jediny dukazy vedly prave k nemu a docela urcite nejde rict ze by mu hrozilo propusteni. Co tam mas dal?

hubaucpanakoblihou ( 30. května 2023 12:56 )

Otakar T. a ten s jednou rukou, holka se dodnes nenašla. Nebyly důkazy, nechtěli se přiznat, tak co s nimi? Zasebevraždit.

harpyje ( 30. května 2023 12:30 )

A to ma bejt pripad kteryho z jmenovanych? Ja jen ze pokud vim, u zadnyho z nich propusteni celkem jiste nehrozilo

hubaucpanakoblihou ( 30. května 2023 09:35 )

Trest smrti byl zrušen, protože u nás se zneužíval proti politické opozici. Viz padesátá léta či heydrichiáda.

hubaucpanakoblihou ( 30. května 2023 09:25 )

Sebevraždu páchají ti, u kterých je problém s důkazy o jejich vině a hrozí jejich propuštění. Zajímavé, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání