Rozpad koalice na přelomu let 2019 a 2020 přisuzuje vedení pražských Pirátů i neshodám a nejednotnosti v tehdejším zastupitelském klubu Pirátů. „Od té doby probíhá nedůstojné přetahování na fóru i mimo něj, které navenek silně poškozuje Piráty jako celek,“ stojí v odůvodnění návrhu na zrušení místní organizace.

Vyřazeni z vlastních řad

Podle návrhu není buňka v Praze 1 schopná ani dlouhodobě spravovat svou administrativu. „Hrozí, že tohoto hendikepu bude zneužíváno činovníky mimo MS Praha 1 k pokusům o ovlivnění politických záležitostí v Praze 1,“ uvádí návrh.

Členská základna pak po posledních volbách rozhodla, že Piráti nemají v Praze 1 vládnout s ODS, TOP 09, ANO a Rezidenty 1 s odkazem na vysoké množství placených funkcí či spolupráci s kontroverzními a trestně stíhanými osobami. Organizace pak jednoho člena vyloučila a Ivaně Antalové, Martinu Ardenovi a místostarostovi Davidu Bodečkovi pozastavila členství. Text návrhu zmiňuje předpoklad, že budou také vyloučeni. Odmítají totiž změnit podmínky koaliční dohody, nebo se vzdát mandátů.

Bodeček Deníku N řekl, že situaci nechce podrobněji komentovat. „Mohlo by mě mrzet, že ,bývalí' kolegové nejsou schopni najít shodu, a také to, jaké jsou priority a kam by mělo místní sdružení směřovat. Místo důležitých věcí se řeší malichernosti a osobní ambice některých lidí,“ uvedl. Zda by zrušení buňky ovlivnilo koalici v první městské části, je podle něj spíš otázka na koaliční partnery.

Fotogalerie
4 fotografie