Problémy městské části Praha 1 vznikly fakticky hned těsně po volbách. Třináct členů místní organizace se nedokázalo shodnout, s kým vlastně chtějí do koalice. Část z nich prosazovala koalici společně s Prahou 1 Sobě Pavla Čižinského a uskupením My, co tady žijeme –⁠ dohromady by měli 15 z 27 mandátů. Druhá část včetně Davida Bodečka naopak preferovala propojení s ODS, TOP 09, ANO a Rezidenty, tato forma koalice se nakonec podařila prosadit.

Jenže koalice se nelíbila celostátnímu vedení Pirátské strany. Celostátní pirátské fórum, na kterém dle stanov strany se musí vše odsouhlasit, souhlas s touto variantou koalice nejdříve pozastavilo a nakonec zrušilo úplně. Kritikům vadila mimo jiné spolupráce s trestně stíhanými zastupiteli za ODS, vliv bývalého starosty Filipa Dvořáka na občanské demokraty v této části města a vysoký počet placených funkcí, které si mezi sebe politici rozdělili. Navzdory tomu Bodeček se svými společníky hlasovali na zastupitelstvu pro vznik nového vedení městské části.

Když neodstoupíte, vyloučíme vás

Koncem února se museli pirátští zastupitelé z Prahy 1 definitivně rozhodnout, jestli z koalice vystoupí, nebo se nechají ze strany vyloučit. Protože na část stížnosti všichni tři reagovali a splnili podmínky, Pirátská strana přistoupila k pozastavení členství všech třech zmíněných zastupitelů, tedy Davidu Bodečkovi, Ivaně Antalové i Martinu Ardenovi. „Rozhodčí komise tak z důvodu neplnění vykonatelného rozhodčího nálezu nařizuje odpůrcům výkon rozhodnutí a zároveň jim do doby splnění uložených povinností pozastavuje členství ve straně,“ stojí v pirátském dokumentu. Zastupitelé mají 14denní lhůtu na odvolání, podle Bodečka o tom ani jeden z nich však neuvažuje.

Argumenty pro vyloučení jsou z mého pohledu liché, slabé, postavené na vodě a vycházející z neznalosti našeho prostředí Prahy 1. Jsou nám mimo jiné vyčítány uvolněné funkce. Opravdu to někdo, kdo má zkušenosti z radnice, myslí vážně? Když jsem byl radním pro majetek, následně šéfem kontrolního výboru na Praze 1, tak jsem trávil na radnici průměrně 12 hodin denně a to včetně sobot a nedělí, když jsem tedy zrovna neoddával. Poslední roky na radnici jsem si nestihl vybrat skoro žádnou dovolenou. Nedovedu si představit toto dělat z neuvolněné pozice. To nelze zvládat. Tato kritika je absolutně „mimo“ a tedy hloupá a laciná,“ myslí si Bodeček.

Poněkud smířlivější postoj zaujala Ivana Antalová, která se k Pirátům přidala teprve před posledními volbami. „Individuální vnímání povolební situace se natolik rozcházela a rozchází, že zaměstnává již několik týdnů celostátní fórum, krajské předsednictvo, kontrolní i rozhodčí komisi. Chápu jejich výklad a přijímám svou vinu i svůj trest. Vítám také aktualizaci pirátských pravidel pro povolební vyjednávání, která z této situace vzešla,“ sdělila Antalová a doplnila, že současné složení vládnoucí koalice na Praze 1 je, i v zhledem k celostátnímu rozložení politických sil, po dle ní ideální a funguje ve prospěch občanů Prahy 1.

Padne koalice?

Jestli nastanou personální změny i ve vládnoucí koalici, zatím není jasné. „.Co se koalice týče, tak v dané záležitosti postupujeme, komunikujeme a tím pádem jednáme. S ohledem na situaci z hlavního města Prahy, kdy koalice byla vytvořena téměř po šesti měsících od voleb, mělo by být logické, že nelze některé obdobné záležitosti vyřešit v průběhu několika dnů. Za sebe odkazuji na dohodovací řízení z prosince, kde jsme si stanovili půlrok na to, abychom si vyhodnotili dosavadní práci a případně provedli úpravy. Koalice tak koná a hlavně, jak uvádím výše, naprosto otevřeně mezi sebou komunikuje," uzavřel pro Blesk Bodeček.

Video
Video se připravuje ...

Takovýto výhled se naskytne starostovi Prahy 1, když si vyjde na terasu. David Zima

Fotogalerie
6 fotografií