Rozhodl jsem se tak, protože cítím, že lidi z našeho hnutí chtějí nadále zřejmě pokračovat v téhle koalici se stejnými lidmi. Takže pro mě to není situace, kde bych fungoval,“ řekl dnes ČTK Kos. “Dá se říct, že jsem se dostal i do názorového konfliktu se svými lidmi,“ dodal.

Po odvolání Dohnala na čtvrtečním zasedání zastupitelstva, které Kos podpořil, koalice přišla o hlasovací převahu v zastupitelstvu. Ta doteď měla těsnou většinu 18 z 35 hlasů v zastupitelstvu, Kosův hlas byl tak rozhodující. „Považuji to za nešťastný krok a podraz od kolegy Kose,“ řekla Zdeňková.

„Já jsem to směřoval na odvolání pana Dohnala z důvodů, které uvádím na facebooku, hlavně kvůli té rekonstrukci Sandry,“ řekl Kos. Dohnal totiž podle něj zadlužil jedenáctou městskou část nad únosnou mez, úporně prosazoval pro Prahu 11 nevýhodný záměr Areálu ledových sportů a především nezvládl rekonstrukci bývalé ubytovny Sandra, kdy se její cena zvedla trojnásobně a termín dokončení prodloužil o tři roky. Kos dále uvedl, že nemíní vytvářet jakoukoli jinou koalici a tak na funkci rezignuje.

Narušená koalice

Podle Dohnala Piráti teď čekají na další postup klubu HPP11. Koalice byla podle něho dosud funkční, ale došlo k porušení koaliční smlouvy. „Vyzýváme hnutí, aby přišli s konkrétní variantou řešení,“ sdělil ČTK Dohnal. Řekl, že pokud HPP11 nepřijde do 14 dnů, kdy se mají zastupitelé znovu sejít, s nějakým řešením, bude klub Pirátů vyjednávat se všemi stranami o vzniku nové koalice, a to včetně opozice. „Obnovíme to úvodní jednání. Pokud ta jednání povedeme, budeme jednat i s opozičními stranami,“ řekl Dohnal. Může podle něj vzniknout i velká koalice, a to kombinací současných koaličních i opozičních stran.

Od konce loňského prosince v městské části vládne koalice Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), Prahy 11 Sobě a Pirátů, koalice měla v 35členném zastupitelstvu těsnou většinu 18 hlasů. Komunální volby v Praze 11 loni vyhrálo HPP11 s 11 mandáty v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s deseti mandáty a třetí Společně - ODS a NK se čtyřmi zastupiteli. Čtvrtá Praha 11 Sobě má čtyři mandáty, tři zastupitele na pátém místě získali Piráti a šestí jsou TOP 09, STAN se třemi mandáty.

Fotogalerie
7 fotografií