Prvorozená dcera Barunka (nyní 8) měla jako miminko záchvaty pláče, které trvaly i celé hodiny. Upadala až do bezvědomí. V tomto období se herečce začaly objevovat těžké deprese s úzkostnými stavy, které neustávaly. 

Nepřetržitou úzkost prolomil akorát spánek. Musela se léčit antidepresivy, které zabraly až po 10 týdnech. Zoufalá Pavla Vitázková přiznala, že se nediví, když si někdo v tomto stavu sáhne i na život. Loni se jí deprese vrátily, ale zvládla to tentokrát bez medikace. Bylo to v době, když zjistili, že dcera má cukrovku prvního typu.

„Barunka hodně zhubla, vytáhla se a hodně pila. Vypila třeba půl litru vody před spaním a za chvíli se vzbudila a šla pít znovu,“ popisuje začátky dceřiny nemoci. „Byla hodně unavená, smutná a spavá...“

Pavla Vitázková to ale přisuzovala tomu, že s manželem Dušanem Vitázkem (42) oznámili dětem, že se rozvádějí.

Loni v září se dceři nemoc zhoršila, jednou ráno už ji máma neprobudila, a tak rychle jeli do nemocnice. „Přivezli jsme ji za minutu dvanáct!“ vzpomíná Pavla. Lékaři hned cukrovku poznali. Barunka byla už v kómatu a hned ji dali na dětskou JIP.

„Byla v bezvědomí dva dny, ale byla jsem šťastná, že jsem konečně věděla, co jí je a že už je pod kontrolou,“ přiznává herečka úlevu. „Z kómatu se probouzela s úsměvem na rtech a začala zpívat Kávu si osladím…“ dodává máma, která si prošla peklem. Její 13. komnatu uvidíte v úterý 25. dubna ve 21:05 na programu ČT1.

Rozvod po 16 letech

Pavla Vitázková byla v manželství s hercem Dušanem Vitázkem (42) šestnáct let. Kromě Barunky mají i mladší dcerku Rozárku (6), která sestřičku drží za ruku vždy, když si píchá inzulin.

Barunčina nemoc rozvedený pár zase trochu stmelila. I sama dcerka si pochvaluje, jak jí taťka pomáhá. „Táta mi pomáhá s odděláváním senzoru,“ popsala vzorná pacientka, která už si injekce píchá sama. Senzor slouží na měření hladiny inzulínu v krvi.

Dva typy cukrovky

Cukrovka 1. typu je způsobena autoimunitním onemocněním. Slinivka neprodukuje inzulín regulující hladinu cukru v krvi a nejčastěji propuká v pubertě. Cukrovka 2. typu je častější a bývá diagnostikována ve středním a starším věku.

Video
Video se připravuje ...

Rozvádějící se hvězda Cest domů Vitázková: Dcera (9) na JIP bojovala o život! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Video
Video se připravuje ...

Rozvádějící se hvězda Cest domů Vitázková: Dcera (9) na JIP bojovala o život! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Fotogalerie
47 fotografií