Hra v komorním obsazení pod taktovkou náročného režiséra Vladimíra Morávka vyvolala ve většině diváků rozpaky. Lukáš Pavlásek napsal hru o krizi diktátorského věku. V jedné zemi vládne diktátor, který trpí syndromem vyhoření, a diváci tak mají možnost sledovat, zda mu pomůžou terapie, nebo zda změní zaměstnání. Dále zjistíme, co najednou dělají lidé kolem něj, ale také to, jak se v takové krizi chová diktátor doma, například ke své manželce a k ostatním.

Všichni herci na jevišti se snažili, aby se lidé během tříhodinového představení smáli, ale zároveň to v nich vzbudilo i nějakou emoci. Pavlásek se touto hrou prý snažil dotknout tématu, které se ve skutečnosti odehrává nedaleko od naší republiky.

A podle našich informací toto téma v lidech skutečně vyvolalo emoce. Polovina lidí nakonec na představení ani nedorazila, hodně lidí nakonec v půli přestavení z divadla odešlo. Ale podle Tomáše Matonohy, který ve hře hraje generála, s takovými reakcemi herci trochu počítali.

Zažil jsem to mnohokrát, celý život jsem dělal alternativní divadlo. Nejúspěšnější inscenace, ve kterých jsem hrál a které dostaly významná ocenění a jezdily po festivalech, byly zároveň ty inscenace, ze kterých diváci odcházeli třeba ve 20. minutě. To tak bývá,“ řekl Blesku Matonoha ještě před premiérou.

Buďto děláte něco, abyste co nejmenší počet lidí rozhodili, abyste nedejbože nikoho nenaštvali, což se vám může podařit, ale vytvoříte průměrnou inscenaci, která nikoho nenaštve, ale taky nikoho nedostane. Nebo se snažíte udělat zářez, snažíte se udělat něco nepřehlédnutelného, a to jde ruku v ruce s tím, že tahle inscenace bude mít jak příznivce, tak i velké odpůrce,“ vysvětlil herec, proč lidé z představení odcházejí.

Na premiéru se přišli podívat i někteří z řad slavných, jako např. Sagvan Tofi, který příběh s překvapením ve tváři sledoval z balkonu. Do hlediště usedli například Petr Jančařík, Emma Smetana a Jordan Haj, Iva Pazderková či pánové od Veroniky Žilkové, tedy její přítel Josef Holomáč a hereččini synové Cyril a Vincent Navrátilovi.

Video
Video se připravuje ...

Tomáš Matonoha jako generál v Já, diktátor: Pár lidí možná odejde... Petr Macek, Elmer Carvalho

Fotogalerie
42 fotografií