Jen na Hodonínsku chystá Jednota zavřít čtyři prodejny. O které se přesně jedná, zatím neuvedla. Sdělila k nim jen to, že jde o dlouhodobě ztrátové prodejny v obcích s malým počtem obyvatel.

Peníze nestačí

Na Blanensku je situace jasnější. Zanikly tam už prodejny v Krhově a ve Vranové. „Dostávali jsme krajskou dotaci a dopláceli i ze svého. Nabídli jsme také uhrazení veškerých nákladů na energie, ale ani to nestačilo,“ přiznal starosta Krhova (cca 150 obyvatel – pozn. red.) Václav Alexa (70, SNK).

Prodejny v obcích do 750 obyvatel se snaží udržet kraj. Jeho pomoc už ale zdaleka nestačí. Loni schválil 81 žádostí, kterým poslal celkově 3,5 milionu korun. Letos počet žádostí stoupl na 106.

Náklady rostou

„Dosud není rozhodnuto o případném navýšení prostředků, aby mohlo být uspokojeno co nejvíce žadatelů,“ přiznala mluvčí krajského úřadu Alena Knotková.

„Zatímco náklady na provozování prodejen pořád rostou, koupěschopnost obyvatel je pořád stejná. Je logické, že se s každým nárůstem nákladů zavírají další a další prodejny,“ vysvětlil mluvčí Svazu českých a moravských spotřebních družstev Lukáš Němčík.

VIDEO: Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022.

Video
Video se připravuje ...

Zdražování v Česku - Vývoj cen základních potravin od roku 2015 do poloviny roku 2022 Videohub