Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zavřené bary, prázdné výlohy a slevy na trdelníky. Centrum Prahy opět trpí odlivem turistů

Autor: jza - 
3. října 2020
06:05

„Dnes zavřeno, covid-19,“ stojí na dveřích jedné z restaurací na Malém náměstí, kde bývá běžně jinak dost plno. Když se odtud návštěvníci centra vydají Karlovou ulicí směrem k nábřeží, mohou v ní potkat hned několik podobných míst. Podnikatelé v centru Prahy se kvůli zhoršující epidemiologické situaci opět potýkají s drastickými propady tržeb. Mnozí tak lákají na velké slevy nebo akce, některým podnikatelům však nezbyla jiná možnost než prodejny zavřít. 

Podnikatelům v centru Prahy, jejichž tržby jsou závislé hlavně na zahraničních návštěvnících, svitla naděje během letních měsíců, kdy se po uvolnění vládních opatření opět do města alespoň část turistů vrátila. Bohužel se už koncem srpna epidemiologická situace začala opět zhoršovat a okolní země postupně zařadily Česko mezi rizikové destinace, což vedlo k opětovnému odlivu turistů. K tomu přišlo omezení provozu barů a restaurací, které nyní mohou mít otevřeno jen do desíti hodin. V centru už teď lze najít bary, které kvůli tomu rovnou zavřely, a situace řady dalších není příliš optimistická.

Dva podniky půjdou tento měsíc do insolvence,“ popsal současnou situaci provozovatel pěti restaurací v centru města Petr Gremlica. Čtyři z nich jsou podle jeho slov závislé hlavně na zahraničních návštěvnících. Kromě toho provozuje i restauraci v Dlouhé ulici, která je víc zaměřená na domácí klientelu, i tady však podle něj přišel velký odliv zákazníků brzy poté, co vláda začala jen mluvit o dalších opatřeních.

„Propracovali jsme se na asi 60 procent původní tržby, ale stačí jen zmínka o rouškách, zavírání nebo vyplňování nějakých přihlašovacích lístků a lidé přestanou hned chodit,“ dodal s odkazem na prohlášení ministra zdravotnictví Romana Prymuly (ANO), který hodlal zavést registrační lístky v restauracích a hospodách. Premiér Babiš (ANO) však toto opatření odmítl. 

Zavřeno, covid-19

Návštěvníci, kteří se vydají z Malého náměstí směrem k nábřeží, narazí hned na rohu Karlovy ulice na prázdnou výlohu bývalé prodejny skla, ze které zbyly jen nápisy na dveřích a před kterou se povalují bezdomovci. O kousek dál si ve výloze baru Fat Cat mohou kolemjdoucí přečíst nápis „Je nám líto, ale Fat Cat jsme dočasně zavřeli, covid-19“. Podobně zeje prázdnotou i nedaleké Café Prague nebo pivnice Karlova 30.

Trdelníky se slevou

Kdo by došel až k Novotného lávce, najde tu na budově známé diskotéky v Karlových lázních přelepený nápis „We are open“ prostým sdělením „we are closed, sorry“. I přes příznivé počasí se tu na zahrádkách okolních podniků nachází více holubů než hostů. Kromě restaurací a barů se s nepřízní osudu perou i maloobchodní prodejci. Při procházce městem to místy vypadá, že Praha je město slev. Obchody se šperky nebo oblečením lákají na 50procentní i vyšší slevy. Podobnou strategii zvolili i prodavači tzv. trdelníků, který si většinou kupují výhradně cizinci. Sladkost z těsta, která běžná stojí třeba 70 korun, se prodává se slevou nebo se objevily i akce typu 1+1 zdarma.    

Češi do centra moc nechodí

S výraznými propady tržeb se potýkají také obchody se suvenýry nebo různými uměleckými předměty. Síť obchodů Manufaktura, která prodává řemeslné produkty, hračky nebo kosmetiku vlastní výroby, už musela přesunout některé prodejny do míst s levnějšími nájmy. I tak silně pociťuje odliv turistů. „Čelíme zhruba 90-95% propadu tržeb, což přesně odpovídá poklesu zahraničních návštěvníků,“ uvedla kreativní ředitelka Barbora Čechová. Firma se sice snaží lákat i domácí zákazníky, není to však úplně snadné. „Bohužel však čeští zákazníci obecně centrum Prahy spíše bojkotují a miliony zahraničních hostů, kteří do Prahy pravidelně přijížděli, by stejně nahradit nedokázali. Snažíme se však být optimisté a doufat, že příští rok se turismus do hlavního města alespoň částečně navrátí,“ dodala Čechová.

Podobné problémy má také prodejce českých řemeslných výrobků Local Artists, který ještě nedávno provozoval pět prodejen, z nichž jedna byla ve Zlaté uličce na Pražském hradě. Tu spolu s prodejnou v Nerudově ulici už byl majitel nucen zavřít. „Vypadalo to, že krizi způsobeno pandemií COVID-19 překonáme, od začátku července jsme zaznamenávali velmi pozvolný nárůst tržeb. Teď ale s vyhlášením rizikových oblastí a dalším omezením cestování vše opět spadlo na minimum,“ uvedl k současné situaci jeden z majitelů firmy Martin Hřebout.

Tradiční řemesla

V obchodech Local Artist se prodávaly i produkty z keramické dílny Petra Štěpánka. Jeho produkty vyráběné tradiční řemeslnou technikou kupovali v centru výhradně cizinci. „Rozhodl jsem se dílnu v současném režimu udržet do konce roku, kdy se ukáže, jestli naši odběratelé přežijí, nebo z businessu odejdou. Pokud by měli končit, končím také a jdu do důchodu,“ popsal svou situaci Štěpánek.

Spolek Centrum žije, který spojuje podnikatele právě z centra města, upozornil, že v Praze výrazně chybí hlavně turisté z Německa. Ti v minulých měsících, kdy se dařilo alespoň částečně naplnit kapacity hotelů, tvořili podle odhadů až 40 procent všech hostů. Již počátkem září hotely uváděly, že meziročně klesla obsazenost o zhruba 70 procent. „V současné době se tak již blížíme meziročním propadům tržeb o 90 procent,“ uvedl zhruba v polovině září, kdy se situace začínala zhoršovat, ředitel hotelu Alcron Michal Chour.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nicolson ( 3. října 2020 09:54 )

Každá metropole má svůj vlastní život a nenadělají s tím nic ani lidé, kteří se s chutí navážejí do "pražáků". Bytostně nemám rád dělit lidi, hlavně dnes.
Do Prahy jezdím často za mou rodinou (dětmi), kteří tam nalezli lepší pracovní uplatnění a snaží se(těch je asi hodně). Lidé z okolních domů i na ulicích mne zdraví (i mladí) s úsvěvem, případně se vstřícnou poznámkou na rozdíl od sousedů v našem krásném hanáckém městě, kde mnohdy mladí a flustrovaní starší lidé se ani nepodívají do obličeje.
Teď jsem procházel nádherná historická místa s málo lidmi,vyjímečné záběry, oblíbené obchody a restaurace poloprázné, ale usměvaví lidé, ve vlaku paráda, ceny OK (v centru je vše jiné, ale musí se vědět kam). Žádná rizika jsem tam nenašel, doporučuji relaxační procházku.
Tak asi tak moje zkušenost. Lidi mějte se ...

MAMKA2316 ( 3. října 2020 08:31 )

CO BYCH TAM DĚLAL VLEZU DO METRA NASTOUPIM DO VOZU NATLAČÍ SE NA MĚ 10 RUMUNU NEBO CO TO JE A MÁM 16000 V PRD ??!!!! ZASTAVÍM TAXÍK UJEDU 5 KM A ZAPLATÍM JAK S OSTRAVY DO OPAVY !!!!! V RESTAURACI V CENTRU SI DÁM OBĚD APIVO ČEKÁM HODINU A DESET MINUT A KDYŽ SE OZVU TAK MĚ JEŠTE VYKAZUJE VEN ??? PŘÍPAD S ROKU 2019 DOBRÝ NE ??? U HALY O2 JSEM BYL S RESTAURACI TŘEBA MAX SPOKOJEN. ALE CENTRUM ????

jonn ( 3. října 2020 06:48 )

Teď je vidět jak je všechno předraženy .Pražákům to jenom prospěje.

petr366 ( 3. října 2020 06:31 )

TTřicet let si mastili kapsu. Tak teď mají možnost prožít to co zbytek republiky. Ostrava jim ten pád na držku přeje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa