Budovy v areálu nemocnice vlastní hlavní město, i když již nějakou dobu připravuje směnu majetku, kterou většina areálu přejde na stát. Bývalou ubytovnu, která je již několik let nevyužívaná, si magistrát plánuje ponechat a využít k sociálnímu bydlení.

„Celkem 80 procent z financí jsme získali dotací z operačního programu Praha - pól růstu,“ uvedl radní Adam Zábranský (Piráti). Dodal, že první a druhé patro budovy plánuje magistrát využít pro socliání služby, projekt úprav spodní části však podle něj není dostatečně připraven, aby se dal zařadit do letošní rekonstrukce. Konkrétní způsob využití zbytku budovy bude Zábranský řešit s náměstkyní primátora pro sociální oblast a zdravotnictví Alexandrou Udženijou (ODS).

Přeměna

„Všechny byty jsou ve stavu vhodném na rekonstrukci, stávající rozvody jsou zastaralé, některé v havarijním stavu,“ stojí ve schváleném dokumentu pražské rady. Součástí záměru je také vytvoření nových kanalizačních a vodovodních rozvodů, protože současná kanalizace a vodovod jsou nedostačující. Ve dvou patrech vzniknou po rekonstrukci z původně třípokojových dvoupokojové a jednopokojové byty. „U větších z těchto bytů se předpokládá pobyt rodin s dětmi, u menších pak pobyt jednotlivců,“ píše se v dokumentu.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí danou vysokými cenami bydlení. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 30 000 z původního počtu 194 000, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent. Podle předloni schválené strategie chce město počet svých bytů do roku 2030 rozšiřovat o 500 ročně, za poslední roky nicméně jejich počet naopak klesá a nové se prakticky nestaví.

Video
Video se připravuje ...

Bytová krize. Proč jsou v Česku tak drahé byty a nájmy? 09.01.2023 Videohub