Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mona Lisa, Venuše i David u Vltavy: Mistři renesance se sešli v Mánesu

Autor: Ivan D. Hladík - 
1. března 2023
05:30

Nemusíte vážit cestu do Florencie ani do Paříže či desítek dalších míst. Na 40 skvostů z 12 světových galerií, mezi nimiž nechybí Mona Lisa nebo Michelangelova socha Davida, je teď k vidění v samém centru metropole, v galerii Mánes, která otevírá výstavu Mistři renesance.

Úchvatná freska z vatikánské Sixtinské kaple, na níž se Bůh Stvořitel chystá oživit Adama dotekem. Tajuplný úsměv Mony Lisy i Botticelliho první ženský akt Zrození Venuše. Ideál mužské krásy, Michelangelův David. To jsou jen některé z pokladů světových kulturních institucí, za nimiž byste jindy museli projet svět. Teď nemusíte. Jejich výjimečné, do detailů vyvedené kopie z Vídně, kde je obdivovalo zhruba půl milionu lidí, přicestovaly do pražské galerie Mánes. Tam si je zblízka a na vlastní oči můžete vychutnat od 1. března.

Botticelliho (1444–1510) ženský akt Zrození Venuše je považován za milník umění, vznikl na konci 15. století a originál vystavuje galerie ve Florencii. Botticelliho (1444–1510) ženský akt Zrození Venuše je považován za milník umění, vznikl na konci 15. století a originál vystavuje galerie ve Florencii. | Blesk – Tonda Tran

„To je, oč nám šlo,“ prozradil Blesku autor výstavy, rakouský scénograf Manfred Waba. „Aby si ta díla všichni mohli skutečně vychutnat. Vždyť třeba, když vyrazíte do Louvre na Monu Lisu, v té místnosti je s vámi dalších 100 lidí, hluk, cvakání fotoaparátů. Před vámi dvě pancéřová skla a teprve za nimi obraz, který si nemáte šanci prohlédnout,“ uvedl. V Mánesu čeká to nejzásadnější od legendárních umělců tak, jak díla vypadala před zásahem restaurátorů, v reálné velikosti a detailním provedení. „Máme tady obří obraz 8x6 metrů, tedy něco, co by před 15 lety nebylo možné vyrobit. Některé obrazy jsou tištěné na skutečné plátno, olejomalba tak vypadá jako olejomalba, freska jako freska. Od originálů se liší minimálně,“ dodal Waba.

Jak se kopíruje David

Replika Davida je nejcennějším kusem výstavy. Jak vznikal? „Nechali jsme ho sejmout 3D skenerem, vyřezán je z polystyrenu. Hlavně proto, abychom jej mohli přepravovat,“ řekl Waba. „Originál váží desítky tun, náš zhruba 200 kg. Uvnitř je vyztužen kovovou tyčí. Detaily, žíly na rukou a podobně, asi čtyři měsíce tvořil skutečný sochař,“ popsal. Pak sochu pokryl výtvarník hmotou používanou třeba při stavbě lodí, podobnou kameni. „Do ní jsme přidali mramorový prach, takže kresba na Davidovi je součástí vrchní vrstvy a budí dojem opravdového kusu mramoru,“ dodal Waba.

Podívejte se na záběry z výstavy:

Video  Unikátní výstava začíná! Mona Lisa, Venuše i David u Vltavy: Mistři renesance se sešli v Mánesu...  - Blesk – Ivan D. Hladík
Video se připravuje ...

Nápad nad šálkem kávy

Manfred Waba také Blesku popsal okamžik, kdy nápad na výstavu mistrů vznikl. „Když jsme se známými byli v Sixtinské kapli, dav nás tlačil před sebou a nad námi v 22 metrech byl ten úžasný strop. Špatně osvícený, aby se barvy nevysvítily. Takže jsme z té návštěvy nic neměli,“ vzpomínal. „Pak jsme seděli v kavárně a shodli se, že atmosféra byla báječná, ale obrazy jsme si doopravdy neprohlédli. Že by bylo úžasné je sejmout z toho stropu a ukázat divákovi v originální velikosti přímo před očima. A dnes jsme i tady, v Mánesu,“ řekl.

Detaily, stopy času i tahy štětcem v rukou dávných mistrů byste si paradoxně u originálu tak nevychutnali. Například takhle zblízka si můžete prohlédnout části vyzdoby Sixtinské kaple. Detaily, stopy času i tahy štětcem v rukou dávných mistrů byste si paradoxně u originálu tak nevychutnali. Například takhle zblízka si můžete prohlédnout části vyzdoby Sixtinské kaple. | Blesk – Tonda Tran

Co, kde, kdy, za kolik

Mistři renesance • Výstavní síň Mánes, Masarykovo nábřeží 1, Praha 1 – Nové Město • Kdy: 1. 3. až 30. 5. 2023, pondělí až pátek 9.00 až 20.00, sobota, neděle a svátky 10.00 až 21.00. • Za kolik: Základní vstupné 380 Kč, studenti a senioři od 65 let 320 Kč, děti 6-14 let včetně 250 Kč, rodinné 2 dospělí + 2 děti do 14 let 990 Kč, rodinné 2 dospělí + 3 děti do 14 let 1090 Kč.

Víte, že... • ...v Mánesu se sešly i dvě Mony Lisy, kromě té od Leonarda da Vinciho také na vlas stejně stará kopie, již zřejmě vedle mistra tvořil Leonardův učeň?

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi