Prior stojí v Modřanech od 80. let minulého století. Stejně jako podobné stavby z tohoto období je velice náročný na údržbu a energie. Původně Praha 12 uvažovala, že do prostor Prioru přestěhuje radnici, ale ta byla nakonec postavena zcela nová v ulici Generála Šišky. Na opravu Prioru nemá městská část peníze, proto se rozhodla pro spolupráci a v rámci PPP projektu (Public–Private Partnership) najít partnera.

V rámci soutěžního dialogu se přihlásilo několik firem, od ledna pak 2022 zbyl v soutěži již jen jeden uchazeč, ostatní odstoupili. Vítězem se stala společnost BAK a.s. „Ta se do koncesního řízení přihlásila ve spolupráci s mezinárodní společností Savills, která má ve správě řadu komerčních nemovitostí nejen v České republice. Koncesionář bude mít právo si po splnění podmínek část pozemku odkoupit a následně prodat komerční jednotky a byty třetím osobám. Celková čistá podlahová plocha bude 18 400 metrů čtverečních,“ informovala mluvčí Prahy 12 Petra Svobodová.

Firma podepsala s městskou částí koncesní smlouvu, „podle které od firmy obdrží každý rok pachtovné, které bude po dostavbě budovy minimálně 10 milionů korun (při koncesní smlouvě na 50 let a zvažované průměrné inflaci 2 %, pak získá městská část do svého rozpočtu více než 845 milionů korun). Po skončení doby koncese navíc polyfunkční objekt zdarma převezme,“ dodává Svobodová.

Firma s vazbami na ODS?

Výběr firmy, ale i budoucí podobu polyfunkčního domu kritizují opoziční Piráti, kteří ještě před středečním hlasováním poslali vládnoucí koalici otevřený dopis. „Představený návrh nelze bohužel shrnout jinak, než že díky příliš volně nastaveným limitům ploch funkcí jsme získali na první pohled obyčejnou bytovku. Ta území nerozvine, místo toho jej zatíží potřebami obyvatel nových cca dvou stovek bytů a nekvalitní architekturou neodpovídající městskému centru moderní, rozvíjející se rezidenční čtvrti. Tento návrh proto nemůžeme svými hlasy na zastupitelstvu podpořit,“ napsali Piráti, z jejichž řad pochází i bývalý starosta Jan Adamec. Nebylo jim to ale nic platné, návrh prošel o jeden hlas, tedy pro něj hlasovala celá vládnoucí koalice (ODS, TOP 09 a ANO).

Na sociálních sítích se pak do sebe pustili starosta Prahy 12 Vojtěch Kos (ODS) společně s pirátskými zastupitely Janem Adamcem a Jiřím Brůžkem. Piráti totiž uveřejnili, že firma vybraná pro stavbu polyfunkčního domu je zároveň sponzorem ODS.

„Milý Honzo (Jan Adamec, pozn. redakce), 3 roky jste na tom pracovali s námi, stanovovali parametry, kolik tam má být komerčních prostor, kanceláří, bytů a teď děláte Neználky, kteří se k tomu nehlásí. Společnost BAK v životě nesponzorovala ODS Praha 12, a to co naznačuješ, je nechutnost. Za sebe jsem rád, že místo PRIORu vznikne funkční nové obchodní centrum s obchody, poštou, kancelářemi a byty,“ naspal na facebookovém profilu Pirátů Prahy 12 starosta Kos.

„Nechutné je, že proběhla soutěž o jednom soutěžícím. Tak jste si to udělali a teď z toho vylezlo, že majitel BAKu a jeho spolupracovníci jsou sponzoři ODS,“ kontroval Jiří Brůžek. A server Hlídač státu dává za pravdu verzi pirátského zastupitele. Firma BAK opravdu je sponzorem ODS, politické straně věnovala celkem 950 tisíc korun.

Fotogalerie
11 fotografií