Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Matka v nemocnici odmítla porodit a radši odjela domů: Dítě po měsíci zemřelo, hrozí jí vězení

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Aktualizováno -
22. února 2023
19:15
Autor: VaB, ČTK, shp - 
22. února 2023
12:47

Policie obvinila sedmadvacetiletou ženu z Jičínska z usmrcení z nedbalosti. V nemocnici odmítla porod císařským řezem, odjela s manželem na reverz domů, kde druhý den ráno porodila. Novorozenec byl téhož dne ve vážném stavu letecky transportován do nemocnice, kde i přes veškerou péči lékařů později zemřel. O případu z loňského května na webu informovala policie. Ze znaleckého posudku vyplynulo, že novorozenec zemřel na následky dušení při porodu.

„V pondělí 2. května roku 2022 po odtoku plodové vody se žena se svým o 16 let starším manželem měli vydat do 150 kilometrů vzdálené nemocnice, kde ji po vyšetření mělo být lékařem sděleno, že porod nelze provést přirozenou cestou, a proto je nutné provést porod císařským řezem," uvedla policejní mluvčí Eliška Pospíšilová.

Žena podle policie i přes opakovaná doporučení a poučení o možných komplikacích a následcích vedoucích až k úmrtí plodu plynoucích z přirozeného porodu podepsala negativní reverz a přislíbila okamžitý přejezd do spádové nemocnice, kde se císařskému řezu podrobí.

„Do této nemocnice však nedorazila a následující den v brzkých ranních hodinách v místě svého bydliště porodila. Novorozenec byl krátce před 8:00 ranní ve vážném stavu letecky transportován do Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde i přes veškerou péči lékařů 5. června 2022 zraněním podlehl," uvedla Pospíšilová.

FTV Prima oslovila otce zemřelého dítěte. K tragédii se však vyjadřovat nechtěl. „Je to téma, které je dost bolavé, aniž by bylo potřeba jakkoliv o něm dál hovořit,“ prohlásil.

V případě pravomocného rozsudku hrozí obviněné ženě až tři roky vězení.

Video  V Lovčících na Hodonínsku Václav († 56) zastřelil Jana († 29)  - Hynek Zdeněk
Video se připravuje ...

zekuna ( 5. srpna 2023 09:26 )

já jsem rodila v roce 83 ,85,první porod byl kleštový a druhý byl sekcí.Do nemocnice jsem nechtěla, měla jsem hrozný strach že to bude bolet,bylo mi 19 let ale byla jsem ráda že mi pomohli a mám zdravé děti.Domácí porod bych neriskovala ,však v nemocnici je pod dohledem odborníku a dnes je přístup k rodičkám na jiné urovni než kdysi.

Uživatel_5512061 ( 22. února 2023 20:22 )

Žena má právo rozhodovat o svém těle i o svém porodu. Lékaři a zdravotníci moc dobře ukázali co jsou zač za covid aféry.

levandulova ( 22. února 2023 18:59 )

Toto bohuzel nelze. Pokud je clovek svepravny a lekar by neco provedl proto jeho vuli, zavreli by lekare.

levandulova ( 22. února 2023 18:58 )

Souhlas, doufam ze ji zavrou az zcerna mrcha. Revers podepsala, nema si co stezovat.

levandulova ( 22. února 2023 18:56 )

Presne. Na Voyo je serial o takovych hlupacich, co chteji zit mimo spolecnost a bio a pak si jezdej pro davky, na to jim spolecnost nevadi, pokrytci a prizivnici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání