„Šel do třetího volebního období s tím, aby dotáhl skvělé projekty, které jsou v Ostravě připraveny. Myslím si, že bez jakékoli stranické příslušnosti je to primátor na svém místě,“ uvedl Veselka. Primátora vnímá jako osobnost, která pro město udělala mnoho věcí.

„Dělá toho hodně pro Ostravu, takže má moji podporu jako osobnost a je mi docela jedno, jestli je v hnutí nebo není. Rád bych připomněl, že dlouhou dobu nebyl v hnutí, ale byl zvoleným primátorem za hnutí ANO,“ připomněl Veselka.

Nelíbí se mu, kam hnutí směřuje

Macura je primátorem od listopadu 2014, do hnutí ANO vstoupil v roce 2017. Veselka se domnívá, že zastupitelský klub situaci vnímá podobně a primátor získá jeho podporu. „Nálada je velmi výrazně taková, jakou jsem ji teď předložil,“ doplnil Veselka.

Primátor své rozhodnutí odejít z hnutí ANO zdůvodnil tím, že se nemůže smířit se směřováním hnutí, které je podle něj zcela odlišné od doby, kdy do něj vstupoval. Současně uvedl, že ztratil víru, že by na tom mohl ještě něco změnit, proto se rozhodl své členství v ANO ukončit.

Odchod Macury z hnutí starostu Veselku nepřekvapil. „Nezaskočilo mě to vůbec, pan primátor má svůj názor delší dobu a nějakým způsobem v něm tady to rozhodnutí stoupalo,“ uvedl Veselka. Zatím není jasné, kdy se zastupitelský klub sejde. Obvykle se jeho členové scházejí den před jednáním zastupitelstva, které je plánováno na příští středu.

Kromě zastupitelského klubu se aktuální situací zřejmě bude zabývat i oblastní předsednictvo hnutí ANO.  

Spolupráci všichni chválí

Macura je primátorem třetí období a hnutí ANO v krajské metropoli spolupracuje s Koalicí Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Piráty. „Mám s panem primátorem výbornou spolupráci. Mám za to, že udělal pro Ostravu hodně dobrých věcí, a byli bychom rádi, kdyby primátorem zůstal a dál jsme mohli spolupracovat. Samozřejmě to ale není o nás,“ řekla náměstkyně primátora Andrea Hoffmannová (Piráti).

Obdobně situaci hodnotí i náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL). „Určitě bychom byli velice rádi, kdyby ta kontinuita pokračovala. S panem primátorem spolupracujeme devět let, je to člověk nesmírně pracovitý a schopný. Jsem vděčný za to, že je v roli primátora. Pevně věřím, že to (odchod z hnutí) nepovede k nějakým změnám a že i jejich klub to bude posuzovat pragmaticky,“ podotkl Pražák.

Babiše nepodpořil

Primátor své rozhodnutí odejít z hnutí ANO zdůvodnil tím, že se nemůže smířit se směřováním hnutí, které je podle něj zcela odlišné od doby, kdy do něj vstupoval. Současně uvedl, že ztratil víru, že by na tom mohl ještě něco změnit, proto se rozhodl své členství v ANO ukončit. „Respektuji však, že jsem byl zvolen primátorem právě za ANO, proto na zastupitelském klubu nabídnu svoji funkci k dispozici a nechám své kolegyně a kolegy, ať rozhodnou, koho chtějí, aby je dále vedl,“ napsal v pondělí na twitter Macura.

Už delší dobu se v řadě názorů rozcházel s celostátním vedením strany. V lednové volbě prezidenta nepodpořil svého stranického šéfa Andreje Babiše. Oznámil, že volil jeho protikandidáta a pozdějšího vítěze Petra Pavla. Vysvětlil to tím, že Babiš podle něj nemá k prezidentské funkci předpoklady.

Stejně se zachoval i moravskoslezský hejtman a tehdejší místopředseda ANO Ivo Vondrák, který minulý týden rezignoval na funkci ve vedení hnutí. Navrhl současně konání programové konference ANO o dalším směřování.

VIDEO: Takhle bojovali lídři stran v komunálních volbách o přízeň Ostravanů v září loňského roku.

Video
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM: Boj o Ostravu! Hádky o energie i zbytečné investice v předvolební debatě Blesku Mall TV a Blesk TV

Fotogalerie
7 fotografií