Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Rebel Macura: Babiš není schopen zasypávat příkopy. Řada lidí z ANO ho nevolila, ale bojí se to přiznat

Autor: simao, ČTK - 
29. ledna 2023
17:35

Primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO) platí spolu s hejtmanem Moravskoslezského kraje Ivem Vondrákem za nejvýraznější kritiky Andreje Babiše a současného směřování ANO. Pro Český rozhlas nyní připustil, že další vývoj v hnutí a povolební řešení porážky jeho kandidáta může vést i k jeho odchodu. Varuje před sklapnutím podpatků a zhodnocením, že Babiš vedl kampaň skvěle. Podle Macury tomu tak nebylo, vadí mu mj. to, že Babiš vyvolával strach z války. Porážku Babiše okomentoval i další vnitrostranický kritik z ANO Ivo Vondrák.

„Politika, nemá-li nás zavést do pekla, nesmí být vedena bez skrupulí, stylem ‚účel světí prostředky‘. A to ani v předvolební kampani. Andrej Babiš nemůže být náš prezident,“ uvedl 23. ledna primátor Ostravy Tomáš Macura.

Babiš nakonec volby skutečně prohrál. A Macura se pro Český rozhlas vrátil ke svému předvolebnímu tweetu.

„Byla to především reakce na nedělní vystoupení pana Babiše v debatě na České televizi, která podle mě byla šílená. Myslím jeho vystoupení. Ne jenom tím děsivým vyjádřením nepodpory spojenců v případě napadení, byť to následně poctivě dementoval. Je to styl pana Babiše, jak ho znám, to znamená zadupat protivníka do země, označit ho za neschopného, hloupého. To jsou ve finále věci, které mě utvrdily v tom, že pan Babiš není schopen svým osobnostním a hodnotovým nastavením být ten, který bude sjednocovat národ, zasypávat vyhloubené příkopy,“ uvedl nyní pro Český rozhlas Macura.

Podle Macury zvítězil kandidát, který vedl slušnější a smířlivější kampaň. „A také kandidát, který má pro výkon funkce prezidenta větší kompetence,“ řekl ČTK.

Macura: Odvety se neobávám

„Pakliže všichni sklapnou podpatky a řeknou, že pan Babiš vedl kampaň skvěle a není mu co vytknout, tak jsem se zřejmě ocitl v jiném hnutí, než do kterého jsem před lety vstupoval,“ vzkazuje Macura.

„Upřímně řečeno, celá řada lidí z hnutí ANO nevolí Andreje Babiše, akorát mají strach to přiznat,“ prozradil Macura a ke svému dalšímu osudu v hnutí dodal: „Pakliže uvidím, že jsem sám nebo nás je pár, tak nemá smysl bojovat a je třeba odejít (...) Neobávám se žádné odvety, uvidím, co přijde. Nemám se čeho obávat.“

Hodnocením voleb se má ve druhém únorovém týdnu zabývat předsednictvo hnutí ANO. Sejít se má již 8. února.

„Osobně žádný tlak na svou osobu nyní necítím. Uvidíme, co bude následovat po dnešku. V Ostravě držíme linii ANO z roku 2013, se kterou jsem se tehdy ztotožnil. Od té se ale ANO výrazně ve směřování otočilo. Dnes se více podobá SPD, což se ukázalo v této kampani,“ řekl Macura ČTK

Dodal, že situace je nyní sice vypjatá, osobně by se ale také jako Vondrák chtěl pokusit otevřít diskusi o budoucím směřování hnutí ANO. „Byla by škoda se vzdát bez boje,“ řekl Macura.

Havlíček na straně Babiše

Místopředseda ANO a Sněmovny Karel Havlíček dnes v Partii na CNN Prima News uvedl, že Babiš by měl zůstat členem Sněmovny. Reagoval tak na spekulace, že by se Babiš mohl poslaneckého mandátu vzdát. „Byl bych pro to, aby (Babiš) ho (poslanecký mandát) měl,“ uvedl Havlíček. „Měl by si ho nechat, musí se rozhodnout definitivně on,“ dodal.

Pokud jde o Babišovu pozici v čele hnutí, podle Havlíčka „není co řešit“. Prezidentské volby ukázaly, že hnutí posiluje a že „jde za námi skoro třetina obyvatel“, míní Havlíček.

Havlíček dnes kritizoval právě Vondráka za to, že v prezidentských volbách hlasoval proti Babišovi. „Musíme si vyhodnotit dopad jeho (Vondrákových) slov, jak to vnímají lidé z regionu,“ uvedl Havlíček. „Můj názor je takový, že nejednal v souladu s tím, co chtějí naši voliči v Moravskoslezském kraji,“ dodal Havlíček, podle něhož s hlasy voličů není možné hazardovat.

Ivo Vondrák (ANO) Ivo Vondrák (ANO) | Blesk - Martin Přibyl

Vondrák: Nechci házet flintu do žita

Vondrák v sobotu v reakci na předchozí kritiku od Havlíčka řekl ČTK, že i přes podporu Pavla chce dál působit ve vedení ANO a ovlivnit jeho další směřování. Podle jeho vyjádření je důležité oslovit znovu mladé voliče a zástupce střední třídy.

Havlíček je motivován tím, že nás vnímá jako skupinu lidí, kteří mají jiný názor. Je to ale složitější. Není to o tom, že na nás voliči zanevřou. Pokud bude Havlíček sázet na analýzy marketérů prezidentské volby, je to špatně,“ míní Vondrák.

Hejtman k výsledku řekl, že ukázal jasný rozdíl. Přičítá to tomu, že hnutí ANO, ale hlavně Babišovi, chybí mladí voliči a voliči zastupující střední třídu. Hlavní síla Andreje Babiše je podle něj především u seniorů.

Výsledek zapříčinila i forma kampaně, kterou Babiš vedl hlavně mezi prvním a druhým kolem volby. „Je potřeba si říct, že takový marketing nefunguje. Musíme se vrátit k tomu, že jsme stranou, která oslovuje všechny obyvatele země. Jsou to po senátních a parlamentních třetí volby, které prohráváme,“ upozornil Vondrák. „Je potřeba hledat jinou formu oslovování voličů,“ dodal.

O odchodu z hnutí Vondrák neuvažuje. „Na stole je otázka, zda jsme schopni oslovit další voliče. Nechci házet flintu do žita. Na kraji mám rozdělanou spoustu práce. A chci ty věci dopracovat,“ doplnil hejtman.

Video  Andrej Babiš na tiskovce po volební prohře v boji o Hrad 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaryn19 ( 1. února 2023 08:23 )

Babiš se prohlásil za kandidáta ANO ještě před zasedáním předsednictva ANO, kde se mělo o kandidatuře hlasovat. Tím se ukázalo, že toto hnutí nemá o demokracii ani tušení. Tam rozhoduje Babiš za podpory Schillerové a Havlíčka, zbytek je jen komparz

Levsalonu ( 31. ledna 2023 19:54 )

Oba oportunisté jak Brno. Bureš se choval jak ( urputné) hovadu od začátku jeho politické kariéry. To, že Bureše prokoukli až teď, to ať vykládaji koňovi, ten má větší hlavu, jak se říká na Ostravsku.

LuCo ( 31. ledna 2023 17:18 )

Jak u ptáků, tak u lidí. Někteří si kálejí do vlastních hnízd!

nespokojeny ( 30. ledna 2023 21:38 )

Macura i Vondrák mají jednoznačné právo na svůj názor a svá rozhodnutí.
"Přesto nejede vlak".
Pokud však mají naprosto odlišný názor, se stranou ve které získali svoje veřejné a politické posty, je slušností po dohodě v klidu, sami odejít.
Odejděte z politiky, vstupte do jiné strany nebo si založte a vybudujte stranu svoji. Dle libosti.

Miloslav Podhola ( 30. ledna 2023 15:35 )

Určitě nejsou čestní
Čestny člověk by odstoupil s nežral dále ve funkci, kterou má.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa