Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milujete umění? Vyrazte za ním do Dubaje!

9. února 2023 | 12:00

Prosluněná Dubaj je pověstná především krásným počasím, plážemi a luxusními obchody. Překvapivě je to ale také město plné galerií, designových čtvrtí a toho nejlepšího ze současného umění. Pokud se chcete na dovolené kochat uměleckými skvosty a dát si u toho výbornou kávu v hipsterském prostředí, máme pro vás tři tipy, kde to v Dubaji najdete.

Trendy udává čtvrť Al Quoz

Původně průmyslová čtvrť plná skladů a továren se stala uměleckým a kulturním centrem v Dubaji. Najdete tady galerie, ateliéry fotografů, butiky, hipsterské kavárny a pražírny kávy, trampolínové parky, čokoládovny i prostory pro komunitní vystoupení. Zkrátka najdete tu všechno, co nějak souvisí s kreativitou.

Al Quoz
Autor: visitdubai.com

Ještě více komunitní atmosféry nasajete v The Courtyard, kterou založil architekt Dariush Zandi. Areál byl postavený v 90. letech minulého století a na jeho dvoře najdete deset budov různých designů. Spousta místních podnikatelů tu má svůj obchod s výstředními dárky, ručně vyráběnými suvenýry nebo tu provozují třeba malé divadlo, kde hrají místní umělci. Nic lokálnějšího už si asi z Dubaje nepřivezete.

Al Quoz
Autor: visitdubai.com

Nenechte si ujít výstavu Art Dubai

Fandové moderního umění si jistě nenechají ujít šestnáctý ročník výstavy Art Dubai, která se koná od 3. do 5. března. Na třídenní akci budou vystavovat umělci z celého světa a součástí výstavy budou také workshopy pro děti od pěti do sedmi let pod vedením umělců, přednášky, vzdělávací programy, konference a instalace.

Festival Art Dubai
Autor: visitdubai.com

Umělecká scéna v Alserkal Avenue

Oblast Alserkal Avenue, která vznikla v roce 2008, leží v samém srdci čtvrti Al Quoz. Původně malý blok skladovacích prostor se postupně proměnil na městské centrum, které v sobě spojuje umění, jídlo, módu, hudbu a kulturní akce. Je to jedna z prvních takových čtvrtí ve Spojených arabských emirátech, která vznikla pod vedením Rema Koolhaase, laureáta Pritzkerovy ceny za architekturu.

D3
Autor: visitdubai.com

V asi 40 zrekonstruovaných skladištích najdete výstavní prostory, taneční studia, kavárny a spoustu dalšího. Navštivte místní galerie současného umění – od Carbon 12 a Leila Heller Gallery až po Gulf Photo Plus. Zapojit se ale můžete i aktivně. Třeba do kurzu malování, nebo se zamíchat do davu jednoho z mnoha zahajovacích večírků a pop-up akcí, které trvají pozdě do noci.

Alserkal avenue
Autor: visitdubai.com

Móda i dobré jídlo v d3

To nejlepší ze stylu a designu v Dubaji najdete v Dubai Design District - projektu lépe známého pod názvem d3. Ten dělá zázemí módnímu průmyslu, kterým je Dubaj proslulá. Ostatně za luxusními nákupy sem vyráží řada turistů a d3 najdete jen čtvrt hodiny od letiště.

D3 district
Autor: visitdubai.com

Mimo to láká d3 na kavárny inspirované různými zeměmi. Zkuste středomořskou atmosféru v podniku The Lighthouse, ochutnejte japonské pouliční jídlo v podniku Akiba Dori inspirovaném anime nebo si užijte moderní pojetí francouzské kuchyně v podniku Molecule, kde zaručeně narazíte na velká jména ze světa módy.

Akiba Dori v Alserkal Avenue
Autor: visitdubai.com

Moderní centrum nabízí také několik komerčních a co-workingových prostor a hostí pravidelné workshopy a akce zaměřené na design. Když už tady budete, zastavte se i v rekreačním areálu The Block, který najdete podél nábřeží. Překvapí vás možnostmi sportovního vyžití. Najdete tady skatepark, basketbalové a volejbalové hřiště, lezecké stěny a zábavní zóny.

Autor: Aneta Mrazilová