Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman s Ivanou obědval v Lánech s Fialovými. Probrali i Hladíka, prezident ho uvidí ve středu

Aktualizováno -
2. ledna 2023
20:35
Autor: ČTK, for, swp - 
2. ledna 2023
11:40

V lánském zámku se v pondělí uskutečnil tradiční novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana a premiéra Petra Fialy (ODS). Stejně jako před rokem je doprovodily manželky Ivana a Jana. Manželka premiéra zvolila bílé šaty a dostala od Zemana slovní ocenění. Obě manželky také dostaly květinu. Děti zvané nebyly, tuto výsadu měl jen expremiér Andrej Babiš (ANO). Podle Fialy se řešila obecná témata, jako je historie i literatura. Se Zemanem projednali i politické aktuality, například jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Hradní kancléř Vratislav Mynáč večer pro Blesk Zprávy uvedl, že prezident se s Hladíkem setká ve středu.

Tradici novoročních obědů prezidenta s premiérem v Lánech zahájil Zemanův předchůdce Václav Klaus. Jde o společenské setkání, během kterého ale často politici mluví i o politických tématech.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka měla být „jistě příležitost k diskusi nad aktuálními tématy“ i během dnešního oběda. Prezident s premiérem mluvili například o jmenování nového ministra životního prostředí. Na něj minulý týden Fiala Zemanovi navrhl Petra Hladíka (KDU-ČSL).

„Nebavili jsme se jen o aktuálních politických tématech, ale naše diskuze se týkala obecnějších otázek. Bavili jsme se o historii, literatuře a podobných věcech,“ uvedl premiér. Dodal, že se Zeman chce v průběhu tohoto týdne setkat s kandidátem na ministra životního prostředí Petrem Hladíkem. Mynář pro Blesk Zprávy uvedl, že toto setkání proběhne ve středu. Předpokládá, že Zeman po něm nejspíše uvede své rozhodnutí.

A jaké menu je čekalo? Kachní paštika s omáčkou z lesního ovoce, vepřové řízečky s bramborovým salátem a citronový sorbet, prozradil Blesk Zprávám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Loni na začátku ledna prezidentský pár nechal pro své hosty připravit k obědu svíčkovou, o rok dříve lánští kuchaři pro tehdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) nachystali pražskou šunku od kosti a lánského bažanta s nudlemi.

Novoročního oběda se tradičně účastní i manželky, výjimkou byly roky 2008, 2009 a 2013, kdy tehdejší premiéři Mirek Topolánek a Petr Nečas (oba ODS) už se svými ženami nežili. V roce 2021 přítomnost Ivany Zemanové a Moniky Babišové zhatila koronavirová pandemie.

Obě manželky dostaly květinu. „Krásná kytička. Osobně jsem jí vybíral,“ uvedl Zeman, když předával Janě Fialové květinu. „Ladím s ní,“ dodala manželka premiéra, která zvolila bílé šaty s dlouhým rukávem. Oproti tomu Ivana Zemanová zvolila klasický model modrých šatů, nápadně podobným těm, které měla i během minulých obědů.

Prezident se následně usmál na novináře a manželce premiéra řekl, že jí to moc sluší. Fiala se tradičně zapsal do pamětní knihy, stejně tak jeho manželka a následně oba páry putovaly do vedlejší místnosti na oběd. 

Příští rok už bude premiérský pár hostit jiná hlava státu se svou polovičkou. Není ale jasné, zdali to bude prezident s manželkou či i prezidentka s manželem. Také není jasné, zdali se tradice zachová a zachová se i místo konání. 

Video  Novoroční setkání premiéra a prezidenta  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 3. ledna 2023 03:29 )

oblek to většinou nezachrání

Jirik-ta ( 3. ledna 2023 03:28 )

"Prezidentský kandidát přednesl netradiční novoroční projev, chce odvolat vládu"

1pravda1 ( 2. ledna 2023 23:04 )

asi jí fiala řekl, - vezmi si to nejlepší co máš, jdeme k prezidentovi - tak si vzala svatební šaty

jajas ( 2. ledna 2023 20:59 )

Tak třeba já nevidím, ale i taková Babišová se umí obléknout s větším vkusem....než ta bílá paní...

jajas ( 2. ledna 2023 20:58 )

I tak je Zemanová oblečena lépe, než ta druhá paní...evidentně to není jen o postavě, za mně je na tom Zemamová lépe. A že už ty šaty na sobě měla ji chválím. Nemusí mít na každou schůzku nové hadry....zato Fiala by měl té své koupit něco lepšího nebo jí aspoň splašit nějakého stylistu, když jí samotné to nedocvaklo jak vypadá. Kdo se dneska navlíkne do bílých krajkových hader...kromě nevěst...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa