Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přes 30 zraněných a stovka zadržených. Německo po silvestrovském „pekle“ zvažuje zákaz pyrotechniky

Autor: ČTK - 
2. ledna 2023
10:08

Po silvestrovských útocích na policisty a hasiče, které si jen v Berlíně vyžádaly 33 zraněných, požadují policejní odbory i část politiků celoněmecký zákaz prodeje a používání zábavní pyrotechniky. Informuje o tom dnes server veřejnoprávní televize ARD.

V německé metropoli se během novoročních oslav odehrálo několik desítek útoků pyrotechnikou a dalšími předměty na zasahující policisty a hasiče. Zranění při nich utrpělo 18 strážců zákona a 15 hasičů, z nichž jeden má těžké popáleniny. Vážně poškozen byl jeden hasicí vůz. Přes 100 lidí bylo zatčeno.

Volání po krocích, které mají opakování podobných incidentů předejít, na sebe nenechalo dlouho čekat. „Myslím, že s ohledem na 33 zraněných kolegů a kolegyň jen v hlavním městě o silvestrovské noci není možné se vyhnout širokému zákazu zábavní pyrotechniky. To je samozřejmě spojené se zákazem prodeje pyrotechniky,“ nechal se slyšet mluvčí policejních odborů Benjamin Jendro. Politici podle něj nesmí čekat do konce letošního roku, ale zákaz schválit už teď na jeho začátku.

Stejné přesvědčení dnes ráno v rozhlasové stanici RBB-Inforadio vyslovil berlínský radní pro kulturu Klaus Lederer. Zákaz by podle něj měl platit po celém Německu. Podobné opatření už několik let z důvodu ochrany ovzduší požadují také některé organizace na ochranu životního prostředí, podle nichž ho zábavní pyrotechnika silně znečišťuje.

Primátorka Berlína Franziska Giffeyová dala najevo, že chce přinejmenším rozšířit zóny v německé metropoli, v nichž bude používání zábavní pyrotechniky zakázané. „Poškozuje to naše město, vyvolává strach a hrůzu a nemá nic společného se slavnostním vítáním nového roku,“ napsala o silvestrovských násilnostech.

Prosazení celoněmeckého zákazu používání zábavní pyrotechniky je ale podle vyjádření dalších politiků nepravděpodobné. Proti se totiž postavili opoziční křesťanští demokraté (CDU) i vládní svobodní demokraté (FDP). Stačí podle nich opatření, díky němuž už teď města mohou na některých místech ohňostroje a házení dělbuchů zakázat. Chování „zločinců“ by podle Thorstena Freie z CDU nemělo vést k všeobecnému zákazu pro pokojně slavící lidi.

diskutujici ( 3. ledna 2023 05:07 )

To není petardami, ty tam měli vždycky. Zakázat by měli úplně něco jiného, nového.

new era ( 3. ledna 2023 02:21 )

Hadraplan: prisla jsem sem napsat presne to, co jste napsal Vy, a to ve vsech bodech. Dekuji, ze jste mi usetril cas 👍☺️

viho ( 2. ledna 2023 11:20 )

Těžko říct, kolik těch zneužívačů pyrotechniky jsou Staroněmci a kolik Novoněmci, zvlášť v Berlíně... Ale volné používání pyrotechniky v hustě obydlených oblastech je nesmysl a divím se, že to je vůbec i dle současných zákonů legální, že to není posuzováno například jako obecné ohrožení... Používání by mělo být povoleno pouze na vyhrazených "střelnicích" pod dohledem kvalifikovaného střelmistra a na vlastní riziko ustřelených končetin a jiných souvisejících zranění, které by se neléčily ze zdravotního pojištění...

Lomikel ( 2. ledna 2023 11:06 )

Správně...
A kdo strašně moc touží po pyrotechnickém bouchačství, ať se jede vyřádit na ukrajinské stepi, a do tamních měst a vesnic. Nejlepší zážitky jsou prý poblíž elektráren, přehrad a rozvoden el. proudu...

Zobrazit celou diskusi