Otevřete dveře, a můžete si vybrat, kde se vám bude nejlépe stolovat. Vlevo u Veselé chasy, vpravo mají hájemství Hladoví zbrojnoši, za vámi je jídelna pro Rytíře krále a vepředu před vámi si hodují Pivníci a lapkové, kteří před 754 lety lokál navštěvovali.

Právě podle zbojníka, lapky Jaška, krčma nese svoje jméno. Jašek s sebou vodil z loupežnických výprav na Jantarové obchodní stezce také kumpány Trdla i Mnicha, jejichž dřevěné sochy dnes sledují všechny, kteří se ke krčmě přiblíží.

Požár a koronavirus

„Ta krčma má opravdu »ducha místa«. Úplně cítíte, vidíte, jak tu šel čas, historie na vás dýchá ze všech koutů,“ říká nejmladší servírka, studentka hotelové školy Adéla (16), jež tu nosí na stůl nejvybranější dobroty dle historických i soudobých receptů.

Zavřeno měla krčma od svého založení jen dvakrát. „Jednou, když v roce 1692 vyhořela, podruhé kvůli kovidu. Na zdi vidíte kopii dokumentu z roku 1268 z kláštera v polských Katovicích, podle nějž krčmě udělili právo čepovat pivo. Dokladuje stáří krčmy, budova bude ještě starší,“ řekl provozní Jiří Mísař (52).

Je v knize rekordů

Jaškovská krčma je svým stářím a dá se říct téměř nepřetržitým provozem unikátem i na evropské úrovni. O krčmě a jejích pověstech byla vydána i kniha Pověsti z Jaškovské krčmy.

Nejstarší restaurační podnik v Česku zaregistrovala Agentura Dobrý den Pelhřimov v neděli 28. října v  roce 2018 do České knihy rekordů.

Lapkové přepadali pocestné

Lapkové nebyli žádnými lidumily, jak by se mohlo zdát při pohledu na jejich sošná těla v podobě soch u přehrady. Byli to zločinci, kteří přepadali na trase obchodů kupce, olupovali a podřezávali jim i hrdla. V okolí také rabovali.

Jaškovská krčma byla pro trojici místem, kde se schovávali a občerstvovali. Proto, aby se vyhnuli zatčení, utíkali v případě nebezpečí z krčmy tajnou podzemní chodbou.

Krčma je zahrnuta do Státního seznamu nemovitých kulturních památek. Zajímavými stavebními prvky jsou valené a křížové stropní klenby, vůbec nejzajímavější a architektonicky nejcennější je právě kamenný portál do původního sklepení, odkud vedla tajná lapkovská úniková chodba.

 

O krčmě se psalo před 754 lety

První písemná zmínka o krčmě je vepsána do listiny o polském knížeti Vladislavovi z 12. června 1268 a podle zápisu historikové odhadují, že stála o mnoho let dříve. Mezi majiteli byli například členové Řádu sv. Benedikta, anebo hrabě Kalixt Petr de Alcantara Larisch či Ostravsko-karvinské doly.

Podle jedné z pověstí stával před krčmou javor, pod nímž se scházívalii lapkové Jašek, Trdlo a Mnich. Na Jaškovský kopec měli právě oni vynášet v roce 1268 základní kámen pro tehdejší přestavbu Jaškovské krčmy, dříve stojící níže. Tím se podnik vyhnul zatopení při stavbě přehrady ve 20. století.

VIDEO: Roquefort vs. eidam. Z historie našeho nejlevnějšího sýra.

Video
Video se připravuje ...

Roquefort vs. eidam. Z historie našeho nejlevnějšího sýra Videohub

Fotogalerie
19 fotografií