Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Několik dětí zemřelo po nákaze streptokoky: Děti mají kvůli covidu oslabenou imunitu, varují lékaři

Autor: amb, swp - 
5. prosince 2022
05:00

Několik případů se smutným koncem vyděsilo rodiče na britských ostrovech. Tamní zdravotníci poukazují na nebezpečné šíření streptokoků skupiny A. Obvykle jde o relativně neškodnou bakteriální infekci, jenže za posledních několik týdnů na ni zemřely už čtyři děti, píše Daily Mail. A Britové nyní řeší, zda se nějakým způsobem dá tragédiím předcházet.

Poslední uveřejněnou obětí streptokoka A je čtyřletý chlapec Muhammad Ibrahim Ali. Předtím na stejnou nemoc zemřela sedmiletá Hannah Roapová z Walesu. „Srdce se nám rozpadlo na milion kousků,“ řekli Daily Mailu její rodiče. Na infekci zemřely ještě další dvě děti, bližší informace ale nejsou známy.

Podle lékařů se v zemi bacil vyskytuje už od září, kdy děti nastoupily do škol, neobvykle často. Šíří se podobně jako covid. Normálně by měla mít nákaza streptokoky A mírné příznaky, jako je bolest v krku a svalů, horečka či zvracení. Někdy také způsobí spálu. Při obvyklém kontaktu by tento streptokok neměl být příliš nakažlivý, maximálně by vedl k mírnější infekci krku či kůže.

Děti oslabené kvůli covidu i lockdownům

Život ohrožující problémy, jako je třeba sepse, způsobí tehdy, když např. přes těsný kontakt typu objímání či líbání vstoupí hlouběji do těla. Dá se však léčit antibiotiky. Závažné problémy se přitom objevují u streptokoků typu A spíš vzácně – stejně jako nutnost hospitalizace. Vyhledat lékaře by však měl každý, kdo zpozoruje vysokou horečku, silné bolesti svalů či bolest v jedné části těla a nevysvětlitelné zvracení či průjem, varují britští lékaři.

Za vyšší výskyt této infekce může podle odborníků pravděpodobně covid, kvůli kterému mají děti oslabenou imunitu. I proto, že se kvůli uzávěrám děti nepotkávaly a nebudovaly si tak přirozenou ochranu před nemocemi.

Zdrcení rodiče malé Hannah

Holčička Hannah, která na nemoc zemřela, navštěvovala školu spolu s dalšími pěti sty dětmi. „Děkujeme všem za obrovskou podporu. Děkujeme za všechny květiny, přáníčka a dary. Děkujeme za všechna objetí a slzy. Připomíná nám to, že i mezi velkými tragédiemi existuje dobro,“ prohlásili po její smrti dívčini rodiče, kteří provozují salon krásy.

Podle otce dívky by dcera přežila, kdyby jí doktor předepsal antibiotika. K doktorovi ji vzali poté, co se 25. listopadu o půlnoci probudila a kašlala, i když předchozí den byla normálně ve škole. Lékař holčičce předepsal steroidy a poslal ji domů, kde o dvanáct hodin později zemřela.

„Odvezl jsem ji domů a dal jí léky. Ve čtyři hodiny odpoledne usnula a už se neprobudila,“ sdělil otec zemřelé. V osm hodin večer přestala dýchat. Rodiče si toho nejdřív nevšimli, protože dcerka spala. Pak se ji snažili resuscitovat, ale nepomohlo to. Nepomohl ani příjezd záchranářů, holčička zemřela. Testy pak ukázaly, že se děvče nakazilo streptokokem skupiny A.

Rodiče se tak domnívají, že jí doktor nepředepsal správné léky. Varují tak další otce a matky: „Pokud je vaše dítě nemocné, nezlehčujte to jako chřipku nebo normální sezonní onemocnění. Může to být něco mnohem horšího.“

16:05
5. 5. 2023

Vážení čtenáři, děkujeme vám za pozornost, kterou jste více než tři roky našemu online přenosu věnovali. Vše, co se týká covidu a jeho dopadu na zdraví, budeme dál sledovat v běžném zpravodajství na Blesk.cz.

15:50
5. 5. 2023
!

Celosvětová pandemie covidu-19 už není zdravotním stavem nouze s mezinárodním dosahem. Podle agentury Reuters o tom dnes rozhodla Světová zdravotnická organizace (WHO). Nejvyšší stupeň pandemické pohotovosti platil od 30. ledna 2020. Konkrétní dopady rozhodnutí nemá, protože každá země si o ochranných opatřeních rozhoduje sama, poznamenala agentura DPA.

12:57
5. 5. 2023

Jihlavská zoologická zahrada brzo předá do Francie k dalšímu chovu tygřici sumaterskou. V zoo se před pěti lety narodila dvě mláďata tygrů sumaterských, první mladá samice našla po dvou letech nový domov v zoo v německém Krefeldu. O něco dřív měla opustit Jihlavu i druhá samice, jednání o transportech zvířat ale komplikovala epidemie covidu-19, řekla dnes ČTK Simona Kubičková z marketingového oddělení zoologické zahrady.

Zobrazit celý online

Chlapci se zastavilo srdíčko

Muhammad (4) zemřel během listopadu, když byl doma. Podle jeho rodičů se mu zastavilo srdíčko. „Obrovská ztráta, kterou nic nenahradí,“ truchlí jeho matka. Syn předtím dostal antibiotika, která však nepomohla.

„Pomáhal v domácnosti a miloval dobrodružství, rád poznával věci a miloval lesní školu. Z celého týdne měl nejraději pondělí,“ vzpomínala jeho maminka.

Řada virových infekcí včetně spály se objevila také v nedaleké škole North Ealing, jeden z žáků je v nemocnici a výsledky testů zůstávají neznámé. Místní praktičtí lékaři obdrželi e-mail, aby byli vůči virovým nemocem ostražití. Zdravotníci situaci nadále pečlivě sledují a budou se snažit zabránit dalším podobným případům.

Podle mikrobiologa Simona Clarkeho se streptokok typu A nevyskytuje nepřetržitě, spíš se objevuje ve vlnách podobně jako covid. V poslední době zaznamenal víc případů, než je obvyklé. Nedomnívá se však, že by šlo o mutaci bacilu.

Na druhou stranu očekává, že se v dalších měsících objeví další případy nákazy spálou. Podle jiného odborníka je nákaza neobvyklá kvůli svému načasování. Dětská úmrtí zatím nepovažuje za obvyklá.

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Annika ( 6. prosince 2022 16:05 )

http­s://rum­ble.co­m/v1z3­74c-died-suddenly-pfizer-ceo-disappears-from-reporters-amid-mrna-backlash-redac.html

Annika ( 5. prosince 2022 17:04 )

Kvuli ockovani zemrelo mnoho,studie kardiologu v Nemecku to dokazuje. http­s://y­outu­.be/j_­DdSMn5­5cA

Planety ( 5. prosince 2022 15:15 )

Oslabenou imunitu nemají kvůli covidu, ale kvůli hysterickým covidovým opatřením.

krapotkin ( 5. prosince 2022 05:09 )

Tak covidem a ne vynucovaným očkováním, jen aby si amíci zase namastili kapsu ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa