Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vědce znepokojuje nová subvarianta omikronu Kentaur: Jaké jsou její příznaky?

Autor: ula, ČTK - 
21. července 2022
10:43

V Česku se objevil první případ nové subvarianty koronaviru s označením BA.2.76. Je blízká subvariantě BA.2.75, které se říká Kentaur. Tu Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zařadilo mezi varianty zájmu, protože patří do skupiny viru, který umí velmi dobře obcházet imunitu po prodělané nemoci. Podle zatím nepodložených zpráv mohou lidé znovu onemocnět velmi krátce po předchozím prodělání covidu-19. Co dalšího víme o Kentaurovi?

Varianta s názvem Kentaur nyní plní přední stránky všech médií. Lidé by však podle vědců neměli hned propadat panice. Nejedná se o novou variantu covidu-19, ale o další subvariantu Omicronu.

Subvarianta označená BA.2.75, byla poprvé detekována v Indii na začátku května a dostala přezdívku Kentaur. Vznik této přezdívky je trochu kuriozní.

BA.2.75 dosud neobdržela oficiální označení podle řecké abecedy, o které rozhoduje Světová zdravotnická organizace (WHO). Ta ji ani označit neplánuje, protože podle ní jde o subvariantu omikronu.. Přezdívku Kentaur vymyslel  uživatel @xabitron1 na Twitteru už 1. července a ta se uchytila. Ačkoliv odborníci se snažili tuto přezdívku „shodit ze stolu“, nepodařilo se jim to.

Je Kentaur nakažlivější?

V Indii Kentaur rychle vytlačuje dříve dominantní variantu BA.2. Kromě toho počet případů také prudce vzrostl ve Velké Británii. Dosud byl Kentaur detekován v 10 dalších zemích, včetně USA, Austrálie, Německa a Kanady. Odborníci se domnívají, že Kentaur se vyvinul ze subvarianty BA.2 a obsahuje mutace, které by mohly být pro další vývoj pandemie znepokojivé.

WHO uvedla, že dosud existuje velmi malý počet vzorků k důkladnější analýze, asi 200 vzorků ze 14 zemí.

Hlavní vědec WHO Soumya Swaminathan však naznačil, že Kentaur se jeví odlišně od předchozích variant. „Zdá se, že tato subvarianta má několik mutací na receptorových vazbách spike proteinu. Je tedy zřejmé, že jde o klíčovou část viru, která se váže na lidský receptor. Takže je třeba tuto mutaci sledovat.„ Podle WHO je ještě brzy zcela jistě říci, zda je tato subvarianta nakažlivější či může způsobit horší průběh nemoci.

Podle odborníků, kteří sledují situaci v zemích, kde se Kentaur objevil, je tato subvariata zřejmě ještě nakažlivější, než její předchůdci a mohla by se stát velmi rychle dominantní po celém světě.

Reinfekce ve velmi krátké době?

Nizozemský institut pro veřejné zdraví  oznámil, že BA.2.75 byl identifikován v Holandsku, přičemž uvedl, že se o něm ví jen málo, ačkoli „se zdá, že je schopen snáze obejít obranu vybudovanou proti koronaviru SARS-CoV-2 prostřednictvím malé, specifické změny“. To vyvolává obavy, že Kentaur je schopen obejít imunitu získanou po očkování nebo předchozí infekci. Podle vědců u všech subvariant omikronu existují zatím nepodložené důkazy, že lidé mohou covidem-19 znovu onemocnět po velmi krátké době po prodělané nákaze. 

Přesto to není něco, co by nás mělo znepokojovat. Populace získává stále silnější imunitu kvůli očkování a prodělání nemoci a vždy se objeví varianta, která postupně vytlačí stávající. Navíc počet hospitalizací v souvislosti s nákazou subvariantami obecně klesá, stejně tak klesá počet závažných průběhů onemocnění.

Jaké má Kentaur příznaky?

Zatím není známo, zda má Kentaur nějaké specifické příznaky, které by se lišily od ostatních omikronových variant. Často se hovoří o bolestech hlavy, horečce, únavě kašli a rýmě. U nejnovějších omikronových subvariant BA.4 a BA.5 však byly zjištěny nové příznaky, jako je ztráta čichu a chuti nebo zvracení a průjem. Ty se nevyskytovaly u předchozích variant viru.

Odborníci ale radí zpozornět u dalších příznaků:

  • Vysoká teplota 
  • Zimnice
  • Úporný kašel
  • Dušnost
  • Bolest celého těla

Video  Jaké jsou nové varianty covidu?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

blue_Moon ( 21. července 2022 19:31 )

Pak je to postavený na hlavu, sníží se inflace jinde a Češi jsou jak jiříkově vidění, místo toho aby vláda snížila inflaci ve své zemi, ko.cour.kov jak "Bangadéži" po povodních..
pardon

krapotkin ( 21. července 2022 19:01 )

V Polsku je levnější benzín, protože jisté vlády darovaly Polákům všechny české rafinerie, takže Češi dotují levný polský benzín a Němci dělají totéž s potravinami. Taky způsob, jak snížit inflaci.

blue_Moon ( 21. července 2022 16:36 )

Nic s tím neuděláš pokud nemáš Německo za humny, ani ve snu by mě nepadlo jet si pro benzín za "humna "a projet víc peněz než k benzíce v ČR v rámci "šetřivosti za cokoli.
Mi připadá jak letět do Polska jak pošuk autem nakoupit levnější potraviny a udělat si " levnější zásoby"

blue_Moon ( 21. července 2022 13:23 )

Omikron Kentaur a příznaky to je horor . Strašáků bádaní "vědců" je málem víc než lidí na planetě. Ale co mi hlava nebere, že cibule na pultě je dovážená až z Nového Zélandu , taková banalita za pár šprdlíků řetězec pro změnu jiného kšeftu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa