Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Zázrak Bernartice uchránil před osudem podobným Lidicím: Nacisté selhali, přesto se obyvatelům brutálně pomstili

Autor: mc - 
14. října 2022
15:11

Bernartice - malá obec v jižních Čech jen kousek od Písku. Její název asi mnohým nic moc neřekne, před 80 lety ale málem dopadla podobně jako Lidice a Ležáky. Obec obklíčili nacisté, nikdo nesměl opustit svůj dům a všichni jen čekali, kdy dojde na nejhorší. Nedošlo. Bernartice přes totální zkázou uchránila patrně jen náhoda, hledané parašutisty nacisté nenašli, i když se traduje, že tou dobou v obci byli. Přesto skončila část obyvatel na popravišti a v koncentrácích.

Operace Intransitive a její tři členové nadporučík Václav Kindl, četař Bohuslav Grabovský a desátník Vojtěch Lukaštík měli za hlavní úkol poškodit rafinérii minerálních olejů v Kolíně. Pokud by ovšem měli příležitost, měli se pokusit o atentát na protektorátního ministra Emanuela Moravce. Ani jedno se nakonec třem parašutistům nepodařilo.

Členové skupiny se po dopadu na zem sešli až po nějaký čas. Došlo k tomu v Bernarticích, kde se místo krátké zastávky delší dobu ukrývali. Místní, ke kterým patřila i rodina jejich instruktora Rudolfa Krzáka, jim ochotně poskytli jídlo i přístřešek. Jenže o ilegálních osobách se brzy dozvědělo gestapo a bylo tomu zrovna v době pro Československo nejhorší.

4. června 1942 přijelo gestapo do Bernartic poprvé a odvezli si právě Krzákovi na výslech. Domů už se nevrátili, několik jich umučili, další skončili v koncentračních táborech. Jen o pár týdnů později už Němci obec obklíčili podobně jako o pár dní dřív Lidice. Nacisté začali prohledávat domy a vyslýchat místní.

Velitelé operace otevřeně obyvatelům sdělovali, že pokud najdou zbraně, nebo dokonce podezřelé osoby, Bernartice čeká osud Lidic, muži budou zastřeleni a všechny domy zničeny. K tomu ale nakonec jako zázrakem nedošlo. Ačkoliv se říká, že parašutisté se tou dobou v Bernarticích stále ukrývali, gestapo je nenašlo. Nacisté sebou odvezli ale další obyvatele k výslechům, později zatkli dalších 14 osob. 23 lidí popravili, pět jich poslali do koncentráků.

Zobrazit celou diskusi