Před 4 lety vysoutěžil pražský magistrát novou podobu městského mobiliáře. Vítězem se tehdy stalo světoznámé designérské studio Olgoj Chorchoj. V posledních měsících dochází k hromadné výměně především tramvajových zastávek napříč celou Prahou. Nový přístřešek se objevil i nedaleko nemocnice Bulovka, kde je i stejnojmenná zastávka. Nový přístřešek však hlásal zcela něco jiného. Místní pak příležitosti okamžitě využili k sarkastickým poznámkám na sítích.

„Dopravní podnik hl. m. Prahy umí pobavit. Přes víkend změna i názvu tramvajové zastávky Bulovka na nynější Nuselskou Radnici,“ napsal Bohumil M. „A pak že Praha 8 nebude mít novou radnici! Navíc o miliardu levnější,“ přisadil si Tomáš M. Pod stejným postem pak reagoval i náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr. „Omlouváme se, náprava běží. Chyba instalační firmy, takže to u ní reklamujeme. Nápis bude provizorně přelepen a následně vyměněn za správný. Posádka už je na cestě,“ slíbil náměstek a o pár hodin později to potvrdil přiloženou fotkou.

Místo Bulovky Nuselská radnice. Výměna přístřešků přinesla zmatek v dopravě
Autor: čtenář Blesku

Co se tedy stalo? Podle THMP, která má instalaci přístřešků na starosti, došlo k pochybení na straně dodavatele. „V uplynulých dnech se skutečně na některých zastávkách objevily skleněné panely s chybnými názvy. Situace vznikla kvůli některým chybám ve výrobě u dodavatele a poškození při přepravě skel. Abychom nemuseli zastavit výstavbu, byla na některá místa provizorně instalována skla se zabarveným nebo přelepeným názvem jiné zastávky, která měla umožnit její urychlené zprovoznění. V několika případech došlo k odstranění provizorního přelepu vandaly, což vyvolalo dojem, že je na místě nesprávný panel,“ uvedl Místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný.

Novotný také sdělil, že bohužel není možné sklo se špatným názvem zastávky odinstalovat, protože je za ním ukrytá elektroinstalace. „Situace nás mrzí, ale chtěli jsme, aby přístřešky mohly být používány co nejdříve. Během tohoto a příštího týdne dojde k nápravě,“ slíbil.

Výměna mobiliáře podle THMP jinak pokračuje podle plánu a do konce prázdnin bylo vyměněna asi půlka z 690 zastávek. Před tím přístřešky vlastnila firma JCDecaux, které v polovině loňského roku skončila smlouva s městem. Vedení města rozhodlo o tom, že ji neprodlouží ani nebude hledat jiného soukromého provozovatele a pořídí vlastní mobiliář. Výměna začala koncem loňského roku. Podobu nových zastávek vybrala Praha v roce 2018 designové soutěži, ve které uspělo studio Olgoj Chorchoj. Porota tehdy ocenila zejména designovou čistotu mobiliáře z tmavě šedého hliníku.

Fotogalerie
13 fotografií