Když se člověk prochází rozpálenou betonovou Prahou, přemýšlí, proč není v ulici více stromů. Ačkoliv je kvůli technickým sítím pod povrchem nelze sázet všude, rozhodl se magistrát využít dva prototypy lamp, zmenšenina městského osvětlení v Singapuru. Unikátní zelené lampy se staly součástí osvětlení v Praze 6, jedna vyrostla u výstupu z metra Hradčanská, druhá nahradila starý sloup veřejného osvětlení v ulici Dejvická.

Evropský unikát

„Říká se, že pod lampou je největší tma. Ve 21 století už to neplatí. Pod touto lampou bude nejen světlo, ale zároveň se stane místem odpočinku a v souvislosti s klimatickými změnami také místem, které bude částečně ochlazovat bezprostřední okolí,“ popisuje radní pro oblast majetku Jan Chabr (TOP 09). Podobné osvětlení dlouhodobě využívá Singapur.  

„Společně s THMP jsme zaznamenávali trendy, které se objevují v Evropě a kolegové z Prahy přinesli nápad, který funguje v danou chvíli i v Německu,“ sděluje Blesku Jan Chabr.

Na projektu se podílela jak městská firma Technologie hlavního města Prahy, která projekt financovala, tak radnice Prahy 6. Celková cena obou zelených lamp vyšla na částku okolo půl milionu korun. Jedná se o ocelovou konstrukci s nosností okolo 250 kilogramů. Dosahuje výšky 5 metrů. Osazena je dvěma ledkovými svítidly,“ popisuje Tomáš Novotný, místopředseda představenstva THMP.

Kde nejde vysadit strom, postaví se lampa

První osázená lampa poskytuje útočiště Pražanům u železničního přechodu poblíž výstupu z metra Hradčanská, druhá v ulici Dejvická. Lokace byly vybrány z důvodu, že je na těchto místech velmi komplikovaná či skoro nereálná výsadba stromů. „Cílem však není nahrazovat živé stromy, ale umisťovat zeleň tam, kde by to nebylo jinak možné,“ vysvětluje Martina Kaňáková z Prahy 6. Náklady s údržbou zeleně se budou pohybovat v rámci stovek korun za měsíc.  

Zelená lampa v ulici Dejvická nahradila původní stožár městského osvětlení. Díky LED zářivkám ušetří až 50 procent energii oproti původnímu svítidlu a poskytne příjemné místo k sezení, které v ulici chybí. Další ocelový deštník u železničního přechodu bude vybaven mlžítkem, které by mělo začít fungovat příští rok v létě po napojení na vodovodní řád.

Komunitní bobule?

Zatím nedosahují popínavé rostliny dostatečné výše, železné dráty tvořící střechu nejsou obrostlé, ale za rok by již měla zeleň dorůst výše pěti metrů a poskytovat příjemný stín chodcům i zahálečům na lavičkách. Radnice si slibuje, že lampa přinese do ulice stejný komfort jako strom. Popínavé rostliny vypěstovala Česká zemědělská univerzita. Vybráno bylo pět druhů, které zůstanou po celý rok zelenými, na některých budou dokonce jedlé bobule, například vinná réva.  

Video
Video se připravuje ...

Zelená lampa v ulici Dejvická. Jan Dařílek

Fotogalerie
11 fotografií