Architekti ze sdružení A.D.O. Praha přišli jako vůbec první s návrhem, jak proměnit poslední blok Karlínských Kasáren v nový prostor se službami a ubytovací kapacitou. „Narodil jsem se v Karlíně, kde jsem dlouhá leta žil. Mám k němu srdečný vztah s velkou pokorou jsem přihlížel k jeho revitalizaci po povodních 2002. Loni na podzim jsem začal vymýšlet projekt na záchranu v podstatě tohoto posledního nedokonale využitého bloku," sděluje Blesku autor nápadu architekt Matěj G. Parma z A.D.O. Praha, z.s. 

Potřeba změny? 

Současně je podle architekta Karlín čtvrtí administrativy a bussinesu, která žije od pondělí do pátku a o víkendech se mění ve čtvrť duchů.  „Karlín je oblastí konzumní a ne komunikativní, pečující o sousedské vztahy, tak jak by městská čtvrť, v přímé územní vazbě na centrum Prahy, měla fungovat, a to je hlavní myšlenkou mého návrhu," vysvětluje. Architekti sdružení A.D.O.PRAHA přišli zřejmě jako první s konkrétním uceleným návrhem, jak proměnit blok Kasáren Karlín. 

Praha by však tímto zásahem mohla přijít o jedno z velkých komunitních center. Kulturní a společenské centrum Kasárna Karlín vytvořila a spravuje nezisková organizace Pražské centrum, z.s., kterou tvoří užší tým zhruba 15 lidí rozličných profesí a zaměření. Na nádvoří organizují akce pro veřejnost včetně promítání filmů nebo výstav. Uvnitř budovy se zase nachází bar s vypuštěním bazénem, kde se pořádají přednášky.

Moderní budova

Za návrhem na přeměnu nádvoří Kasáren Karlín stojí Miloš Grigorij Parma. „Do plochého obdélníkového dvora kasáren, bývalého ‚apelplatzu‘, obehnaného strohou klasicistní architekturou kasáren, vrůstá oblý šestipodlažní ‚Květ lotosu‘, který rozkvétá proti  plochým fasádám stávající pětipodlažní hmoty,“ popisuje svou vizi. Budovu by měly tvořit jednotlivé lístky pater, jež se budou navzájem překrývat. Poslední šesté patro by se mělo rozpínat do zelených teras.

Podle autora by byl lotos samostatným uměleckým dílem zasazeným do městské krajiny s respektem a harmonií vůči místu. Okolní budovy kasáren by měly „Květ lotosu“ dokonale skrývat, nebude vyšší, než okolní střechy, takže si lidé procházející místními ulicemi ničeho nevšimnou. 

Původní nádvoří se promění v park s výraznými vodními prvky kašen a umělých vodních stěn stékajících z lístků květu. Budova by měla sloužit obyvatelům Karlína jako poliklinika, mandl, prádelna, pekařství nebo wellness. Ve vyšších patrech by se nacházely malometrážními byty pro mladé začínající rodiny, v kombinaci vysokoškolským bydlením a ubytováním seniorů. 

Budoucnost je jasná?

Kasárna Karlín mnoho let chátrala. Nejprve je vlastnilo Ministerstvo obrany, později spadl objekt do rukou Ministerstva spravedlnosti. Od roku 2017 má areál v nájmu nezisková organizace Pražské centrum. Aktuální nájemní smlouva platí do roku 2024.

„Jakmile bude objekt předán Magistrátu hlavního města Prahy, rádi bychom s novým zastupitelstvem jednali o prodloužení smlouvy a dalším možném rozvoji Kasáren. Máme spoustu plánů, které bychom rádi naplnili, ale na ty bychom potřebovali více času a volnější pole působnosti," sděluje Matěj Velek, jeden z provozovatelů neziskové organizace Kasárna Karlín. 

Do konce letošního roku by se totiž měla odehrát směna mezi státem a městem. Praha vymění areál Fakultní nemocnice Bulovka za komplex Kasáren Karlín. „Je logické, aby byl vlastníkem ten, kdo nemocnici provozuje,“ vysvětlil na dubnové konferenci náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN). Praze zbudou v areálu 4 objekty.  

Na oplátku za Bulovku dostane Praha od státu Kasárna Karlín, kde by město rádo v budoucnu vybudovalo studentské bydlení. „V současné době je problém, že podle územního plánu je objekt vedený jako vojenský újezd. Šla by zde tedy vybudovat raketová základna. Bude proto nutné územní plán změnit,“ uvádí radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09). 

S novým návrhem na využití prostoru přišel i zakladatel dárcovské platformy Donio David Procházka, který letos nově kandiduje za hnutí STAN na pražský magistrát. Ten by z kasáren chtěl vybudovat start-upové centrum, které usnadní začínajícím firmám rozjezd podnikání.  

Nepochopitelný návrh?

Na Twitteru se okolo nové budovy spustila vášnivá debata. Zapojila se do ní také radnice Prahy 8, v jejíž novinách se objevil článek o „Květu lotosu“. Radnice však upozornila, že s nápadem nemá nic společného a nikdo s představiteli Prahy 8 záměr nekonzultoval. Lze však prý předpokládat, že hlavní město, na které se areál převede, bude prostor kasáren v budoucnu zpracovávat. Nevylučuje se tedy, že zde vznikne lotosový květ.  

I současní provozovatelé areálu Pražská nezivskovka, a. s., zaregistrovali architektonický návrh, který podle nich nepochopil památkové ochrany Kasáren Karlín, hodnotu celého objektu i význam této stavby pro rozvoj širšího centra Prahy. „Likviduje totiž největší přednost Kasáren Karlín, a tou je původní nádvoří, které zabírá plochu téměř jednoho hektaru," sděluje Matěj Velek.

V současné době prý venkovní prostranství Kasáren denně navštěvují stovky lidí, rodiny s dětmi, mládež, pracující i senioři. „S trochou nadsázky se dá říct, že se jedná o největší pražské náměstí bez automobilové dopravy, bezpečné místo pro všechny, kulturní oázu v centru města," dodává Matěj Velek. 

 

Fotogalerie
20 fotografií