Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Uprchlíci z Ukrajiny najdou azyl v budově v Modřanech. Pak půjde k zemi

Autor: ČTK - 
9. května 2022
16:53

Uprchlíci z válkou zasažené Ukrajiny najdou krátkodobé ubytování v domě v pražských Modřanech. Budova ve vlastnictví města byla prázdná a určená k demolici. V budoucnu by měla ustoupit stavbě tramvajové trati a nové komunikace napojující Prahu 12 na Pražský okruh. Nyní ji na své náklady opravila firma Skanska. Budoucí obyvatele domu vyberou zástupci Prahy 12, na jejímž území objekt leží. Novinářům to v pondělí sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

„Jedná se o objekt, který je určen k demolici z důvodu prodloužení tramvajové trati do Komořan. Velmi jsme přivítali nabídku společnosti Skanska na zprovoznění tohoto objektu, kdy nás sama společnost oslovila a dům uvedla v rekordně krátkém čase do provozuschopného stavu,“ uvedl radní hlavního města pro majetek Jan Chabr (TOP 09). Stavba trati je podle něj v plánu v následujících pěti letech. V místě se plánuje také propojení Prahy 12 s Pražským okruhem, proto dům nebude sloužit k dlouhodobému ubytování.

V domě bude osm bytů. Podle místostarosty Prahy 12 Petra Šuly (TOP 09) se do zrekonstruované budovy přesune část uprchlíků, kteří nyní obývají objekt bývalé radnice v ulici Písková. Ten od března slouží jako nouzové ubytování. Až běženci z Ukrajiny nebudou ubytování v Praze potřebovat, budou byty podle radního Chabra sloužit jako bydlení pro učitele, strážníky a další příslušníky městem preferovaných profesí, a to do doby výstavby tramvajové trati do Komořan.

Kromě rekonstrukce se společnost Skanska podle ředitele Skanska Reality Petra Michálka postarala také o vybavení místností. Část nábytku zajistila také Nábytková banka hlavního města. Městská organizace dodala postele, matrace, židle a další nábytek.

Praha nechala pro ubytování uprchlíků opravit rovněž nevyužívané ubytovací zařízení v areálu Skloněná v Praze 9, jak připomněl pražský radní Adam Zábranský (Piráti), v jehož gesci je mimo jiné bydlení v Praze. Objekt v Praze 9 byl podle něj dříve prázdný, protože areál Skloněná čeká rekonstrukce.

Video se připravuje ...
Další videa