Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nová česká delegace míří Ukrajinu: Po Lipavském i primátor Hřib. Setká se s Kličkem

Autor: ČTK - 
11. února 2022
14:08

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v pondělí odletí na Ukrajinu, kde se v úterý setká společně s primátorem Varšavy Rafalem Trzaskowským s kyjevským starostou Vitalijem Kličkem. Ukrajině vyjádří podporu a solidaritu ohledně situace na hranicích s Ruskem. ČTK o tom informoval mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Účast na cestě primátorovi nabídla i opoziční ODS. Rusko přesunulo k ukrajinským hranicím vojenské jednotky, čímž vyvolalo obavy z ozbrojeného konfliktu. Rusko odmítá, že by se chystalo sousední zemi napadnout.

Praha je spolu s Budapeští, Bratislavou a Varšavou součástí takzvaného Paktu svobodných měst, který metropole zemí visegrádské skupiny založily v roce 2019. Hřib se svým varšavským protějškem se na Ukrajinu vydají jako reprezentanti tohoto společenství, které si vedle spolupráce v bydlení nebo ohledně klimatických změn klade za cíl ochraňovat a prosazovat svobodu, lidskou důstojnost, demokracii a právní stát. Od jeho vzniku se podle magistrátu do paktu připojilo dalších více než 20 měst z Evropy i mimo ni.

„Je zcela namístě, aby Praha a další členové Paktu svobodných měst vyjádřili hlavnímu městu Ukrajiny a jeho obyvatelům v těchto těžkých časech podporu,“ uvedl Hřib. Dodal, že města hrají při řešení globálních problémů zásadní roli a Kyjev musí zůstat svobodnou metropolí a baštou demokracie v regionu.

Prahu a další města spojená v paktu podle Hřiba s ukrajinskou metropolí spojují stejné hodnoty a cíle a jsou také domovem mnoha ukrajinských krajanů. V Praze jich podle údajů ministerstva vnitra žije asi 70 000.

Delegace na Ukrajinu se chce zúčastnit i opoziční ODS, předseda jejího zastupitelského klubu Zdeněk Zajíček to dnes podle mluvčí pražské organizace strany Lenky Mottlové nabídl primátorovi.

„Ačkoliv můžeme mít na směřování, rozvoj a řízení našeho hlavního města rozdílné názory, jsou témata, kde cítíme morální odpovědnost aktivního vyjádření podpory a spolupráce,“ uvedla. Dodala, že strana by si náklady na cestu svého zástupce uhradila sama.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu? Ohrožení i pro Česko, varují vládní představitelé. A schválili dar 4000 granátů.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Česká republika darovala Ukrajině 4000 dělostřeleckých granátů asi za 37 milionů korun. Začátkem tohoto týdne také zemi navštívil český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků, čímž vyvolalo obavy Západu, že se připravuje na vojenskou akci na Ukrajině. Moskva to odmítá a tvrdí, že má obavy o vlastní bezpečnost. Od Spojených států a NATO žádá kromě jiného záruku, že aliance nepřijme Ukrajinu za člena, a nebude tak zvyšovat svoji přítomnost v blízkosti Ruska. NATO i Spojené státy tento požadavek Moskvy odmítají.

Krize na Ukrajině trvá od roku 2014, kdy byl dosavadní prezident Viktor Janukovyč po masových protestech a jejich brutálním potlačení donucen uprchnout ze země.

V destabilizované zemi následně neoznačení vojáci obsadili poloostrov Krym, ruský prezident Vladimír Putin později přiznal, že šlo o ruské speciální jednotky. Po následném referendu Rusko Krym anektovalo. Na východě Ukrajiny poté proruští separatisti vyhlásili dva samozvané státy, Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Dosud trvající konflikt si vyžádal tisíce životů. Ukrajina a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů, což Moskva popírá.

Video  Ukrajinci u Černobylu trénují obranu proti Rusku.  - Reuters
Video se připravuje ...

sorgedoktor ( 11. února 2022 18:33 )

Mne take neni jasne z jakeho titulu se tam dr Hrib cpe...Je to neomalenost

e.lesanova ( 11. února 2022 18:26 )

Piráti soutěží, kdo z nich bude debi.lem roku ?? Výlety jsou za peníze daňových poplatníků, co??

al.bunda ( 11. února 2022 18:20 )

Další pako... Ten tam bude alespoň pasovat, takový velký Hřib mohl vyrůst jenom v Černobylu

doktormediciny ( 11. února 2022 16:51 )

Taky mi to tak nekjak pripada...

Staroduchodce ( 11. února 2022 16:44 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa