Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

»Oligarchy v Praze nechceme.« Magistrát kvůli invazi na Ukrajinu a možným sankcím prověří uzavřené smlouvy

Autor: ČTK - 
29. dubna 2022
18:11

Pražský magistrát připravuje metodiku pro své odbory, podle které budou postupovat při uzavírání smluv, aby neporušily sankční seznam Evropské unie (EU) vztahující se na ruské oligarchy. Zároveň úřad prověří již uzavřené kontakty. Na dotaz ČTK to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. EU zavedla ekonomické sankce na Ruskou federaci po napadení Ukrajiny v druhé polovině února.

„V nejbližší době vydáme vnitřní metodiku, jak mají příslušné odbory magistrátu postupovat v případě zadávání veřejných zakázek, aby ruským oligarchům uvedeným na jmenném sankčním seznamu a jimi řízeným či jinak obdobně spolupracujícím společnostem nebyla plnění v rámci veřejných zakázek zadávána,“ uvedl Hofman. Magistrát zároveň prověří již uzavřené kontrakty. V případě, že úřad nalezne v některé z nich buď firmu, nebo majitele, který je na seznamu, kontrakt bude řádně ukončen.

„Výše uvedený postup byl diskutován s pracovníky ministerstva pro místní rozvoj a jimi rovněž neformálně aprobován s tím, že zároveň při případných nejasnostech města při postupu vůči konkrétnímu dodavateli osloví s žádostí o prověření identity dodavatele také Finanční analytický úřad (FAÚ),“ uvedl Hofman.

9:07
25. 4. 2024

Polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz uvedl, že jeho země je připravena pomoci Ukrajině při návratu mužů v branném věku do vlasti. Jak by chtěla Varšava v tomto ohledu konkrétně pomoci, neupřesnil. „Myslím, že mnoho Poláků je pobouřeno, když vidí mladé ukrajinské muže v hotelích a kavárnách a když poslouchají, jak velké úsilí musíme vynaložit, abychom pomohli Ukrajině,“ řekl Kosiniak-Kamysz.

8:29
25. 4. 2024

Dana Drábová,.šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ani na cestách nevynechává své ranní hlášení o radiační situaci na Ukrajině. „Zůstává normální,“ tweetuje z kyperské Larnaky a přidává svou fotku u památníčku ukrajinských obětí.

7:39
25. 4. 2024

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na ukrajinskou Čerkaskou oblast, kde poškodilo klíčovou infrastrukturu. Zranění utrpělo šest osob. S odvoláním na tamní úřady o tom informovala agentura Reuters.

„Ráno nepřítel zaútočil na naši Čerkaskou oblast. Proti vzdušnému cíli byla nasazena komplexní protivzdušná obrana,“ uvedl v prohlášení šéf čerkaské oblastní vojenské správy. Útok si podle předběžných informací nevyžádal žádné oběti na životech, lékařskou pomoc zatím vyhledalo šest osob.

Kompletní online

Dva měsíce bojů

Ruská vojska zahájila invazi na Ukrajinu 24. února. Od té doby EU i USA a další země zavedly proti Rusku řadu sankcí, a to jak na jednotlivce, tak i na podniky. Západní země také vytvořily sankční seznam, na jehož základě je některým ruským občanům zmrazen majetek.

Video  Blesk Podcast a Pastoral Brothers: Bůh je na Ukrajině, říkají faráři  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa