Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vouchery do lázní se vrací. Jsou v hodnotě 2000 korun a platit budou do konce března

Autor: ČTK, sova - 
6. ledna 2022
13:24

Lidé mohou od ledna opět využít slevové poukazy na pobyt v lázních. Uplatnit je musí do konce března. Vouchery mají hodnotu 2000 korun, zaplatí je provozovatelé lázní. Nový projekt, který iniciovaly Svazy léčebných lázní ČR a Sdružení lázeňský míst, navazuje na dotační titul ministerstva pro místní rozvoj (MMR) COVID lázně, který fungoval v uplynulých 18 měsících. Marketingovou podporu programu pro letošní rok zajistí státní agentura CzechTourism. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek řekli zástupci zmíněných organizací.

Podmínkou využití je délka pobytu alespoň na šest nocí a využití pěti procedur, určené jsou pro lidi starší 18 let. Na první tři měsíce roku je k dispozici 30 000 poukazů.

Zájemci o slevový poukaz ho mohou stejně jako v předchozím období získat přes cestovatelský portál Kudyznudy.cz, který provozuje agentura CzechTourism. Proti programu COVID lázně si tentokrát jednotlivá zařízení zvolí, kolik poukazů chtějí přijmout. Nebude se tak opakovat situace, že by nemohly zájemce přijímat kvůli limitu veřejné podpory, což bylo v minulém obdobím podle ředitele CzechTourismu Jana Hergeta jednou z hlavních připomínek provozovatelů lázní.

Minulý rok byly proplaceny poukazy za 438 milionů

Do nového projektu se podle viceprezidenta Svazu léčebných lázní ČR Martina Plachého zapojilo zhruba šest desítek lázeňských zařízení, což jsou dvě třetiny z celkového počtu. Po prvním kvartálu se podle Plachého uskuteční hodnocení projektu a rozhodne se o případném dalším pokračování. Úspěchem by podle něj bylo vyčerpat maximální počet nabízených voucherů. První čtvrtletí roku je z hlediska návštěvnosti pro lázně nejslabším obdobím.

Kvůli nižší hodnotě poukazu nemusí být nový program podle Plachého tak atraktivní. Z dřívějšího průzkumu agentury CzechTourism ovšem podle Hergeta vyplynulo, že přímá finanční podpora na cestování motivuje 60 procent Čechů, kteří nejsou rozhodnuti, zda na dovolenou vyrazí. Vlastními poukazy se zájem o pobyty v lázních loni na konci roku rozhodl podpořit i portál Spa.cz. Vouchery na slevu 1000 korun na wellness a lázeňské pobyty si za zhruba dva měsíce podle manažera portálu Richarda Šipoše vygenerovalo 13.301 lidí. „Vytvořili již přes 500 rezervací a další mohou vytvářet až do 30. června,“ uvedl.

Program MMR COVID lázně začal fungovat 1. července 2020. K dispozici byly poukazy v hodnotě čtyři tisíce korun při pobytu na alespoň šest nocí spojený s minimálně pěti procedurami. Resort dosud podle Hergeta proplatil 109 550 slevových poukazů za 438 milionů korun. O proplacení je možné žádat do konce ledna. Plachý věří, že z COVID lázně zbudou prostředky, které by mohlo ministerstvo poskytnout na pokračování podpory lázeňských pobytů.

Každé čtvrté přenocování bylo před pandemií v lázních

Tuzemské lázně kvůli pandemii koronaviru podle Plachého v roce 2020 evidovaly zhruba o dva miliony pobytů méně, než v době před vypuknutím krize. Výsledky za loňský rok nejsou zatím dostupné, podle Plachého ale budou do velké části kopírovat rok 2020. Dá se očekávat zlepšení maximálně v jednotkách procent, uvedl.

Před pandemií přibližně čtvrtinu všech přenocování v ČR tvořilo podle Hergeta lázeňství.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi