Vyústění vodních štol v zahradě Kinských jsou součástí odvodňovacího systému, který slouží pro zásobování nádrží a závlah v zahradě Kinských a v dalších zahradách na Petříně. Nyní jsou ale tato vyústění podle informací magistrátu v havarijním stavu. „Portály (tj. vyústění vodních štol) se rozpadají, voda místy volně prosakuje svahem a (odvodňovací) systém ztrácí svou funkci,“ píše se v dnes schváleném dokumentu.

Stavebníci by proto měli opravit stávající vyústění štol, vyměnit části vodovodu a upravit okolí vyústění štol. Díky tomu by se měla obnovit funkčnost odvádění podzemních vod a zjednodušit údržba štol. Zároveň se díky rekonstrukci podle zástupců města zvýší stabilita svahu, který je podle nich nestabilní.

Vítěz veřejné zakázky by měl být podle dokumentu známý na konci června tohoto roku a stavební práce by mohly být hotové nejpozději v listopadu. Zakázka na zhotovitele stavebních prací nicméně už jednou byla vypsaná, a to letos v březnu. Do řízení se tehdy nikdo nepřihlásil a tendr byl zrušený.

Magistrát plánuje podle dřívějších informací také opravu štoly číslo X na Petříně a štoly číslo XXIII v Seminářské zahradě. Na Petříně jsou více než dvě desítky štol, které průběžně vznikaly například při těžbě uhlí nebo železné rudy a sloužily k odvodnění. Prameny, které na Petříně vyvěrají, byly štolami sváděny například ke Strahovskému klášteru, na Pohořelec nebo na Malou Stranu.

Fotogalerie
3 fotografie