Magistrát už letos v červnu vyčlenil na pomoc Pražanům ohroženým vysokou inflací 308 milionů korun a pro příští rok dalších více než půl miliardy korun. Na dnešním zasedání se na tom shodli zastupitelé jak z vládní koalice, tak z opozice. „Můžeme Pražany ujistit, že ať už bude po volbách vládnoucí koalice jákákoli, s pomocí rozhodně neustane,“ řekl primátorův náměstek Petr Hlaváček (STAN)

„Hospodaříme odpovědně, neutrácíme peníze za nesmysly, a proto jsme schopni Pražanům v těžkých dobách pomoci. Díky cíleným opatřením a poskytnutým financím bude moci průměrná rodina s dvěma dětmi, která se dostane do problémů, ušetřit až 50 000 korun za rok. Když se krize prohloubí, jsme připraveni pomoc ještě rozšířit. Nenecháme nikoho padnout,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Pražané mohou požádat prostřednictvím mateřských nebo základních škol, případně se obrátit na radnici. „Chtěli jsme, aby byla pomoc Pražanům co nejdříve. Navíc je možné požádat o příspěvek na bydlení, kde lze získat až 30 000 ročně," doplnil Jan Čižinský (Praha Sobě)

Nejvyšší příspěvek dostane Praha 4, která je největší městskou částí. Z magistrátu jí připutuje 24,52 milionu korun. Druhou nejvyšší částku obdrží radnice Prahy 5, která dostane 21,94 milionu Kč. Něco málo přes 20 milionů Kč pak dostanou jak radnice Prahy 8, tak desátá městská část.

Magistrát rozdělí peníze v pěti kategoriích, kterými jsou stravné, školné, družiny a kluby, příspěvek na sociálního pedagoga a fond solidarity, do něhož letos od magistrátu dostávají radnice příspěvek 240 korun na žáka a o přidělení peněz rozhodují ředitelé škol a dalších institucí, které peníze obdrží. Nejvíc peněz je určeno na první tři opatření, do kterých půjde necelých 211,1 milionu Kč. Nejmenší částka je pak určena na sociální pedagogy.

Zastupitelé již letos v červnu rozhodli, že vyčlení na pomoc Pražanům ohrožených vysokou inflací 308 milionů korun, z nichž ve čtvrtek schválili přidělení více než čtvrt miliardy Kč. Pomoc v celkovém balíku peněz je určena pro samostatně žijící seniory, chudší domácnosti s dětmi a lidi zasažené vysokými náklady na bydlení a omezenými příjmy. V následujícím roce město potom vydá dalších 514 milionů Kč.

Milostivé léto

Speciální balíček pomoci vytvořili zastupitelé pro oddlužovací akci Milostivé léto. V rámci ní daruje Praha 3 miliony korun nadaci Člověka v tísni, která pomůže Pražanům, kteří si to nemohou dovolit, se zaplacením jistin.

„Spolupráce s Člověkem v tísni se nám dlouhodobě osvědčila a Praha není v současné chvíli schopná tak rychle založit nějaký vlastní nadační fond. Milostivé léto bude končit v listopadu a žádná další verze se již opakovat nebude. Proto byla důložeitá rychlost,“ řekl jeden z předkladatelů návrhu opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO

V Česku začalo 1. září druhé kolo milostivého léta pro dlužníky, které potrvá do konce listopadu. Lidé se budou moci zbavit snadněji exekucí na dluh u veřejných institucí. Pokud uhradí původní dlužnou částku, neboli jistinu, a 1815 korun exekutorovi, úroky, penále a další platby se jim odpustí a exekuční řízení skončí. Akce se týká jen exekucí, které začaly před loňským 28. říjnem. Není pro lidi v insolvenci. 

Informační kampaň

Jak o druhém kole Milostivého léta, tak o možných příspěvcích na bydlení nebo kroužky bude Pražany informovat kampaň v ulicích. Dlužníkům na nájemném v ěstských bytech bude magistrát posílat i speciální dopis s informacemi, jak se exekuce zbavit. Magistrát zřídil i novou webovou stránku pomocprazanum.praha.eu a existuje i tzv energoporadenská linka na čísle 800 100 100, kde se lidé dozvědí, jak zažádat o podporu s narůstaícími zálohami na energie.

 

Video
Video se připravuje ...

Ekonom Křeček o rostoucí inflaci a cenách za potraviny: Budeme platit stovku za chleba? Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
3 fotografie