Prahu 5 trápí drogově závislí už řadu let. V posledních zhruba třech letech je ale situace kritická. Celé situaci navíc nepomáhá fakt, že dvě z celkem tří kontaktních center, kterými Praha disponuje, jsou právě na pětce.

Už v roce 2013 přišlo tehdejší vedení města s tím, že by jednotlivé městské části měly začít zřizovat tzv. aplikační centra, pro která se zažil lidový výraz »šlehárny«. Stejný postup chtělo zvolit i současné vedení radnice. V odborném materiálu Optimální síť, který je v současné chvíli projednáván, byl tento přístup také navržen, podle magistrátní radní za sociální oblast Mileny Johnové (Praha Sobě) však na nátlak městských částí byl tento bod z materiálu vyškrtnut.

Je logické, že žádný ze starostů pražských městských částí nechce na svém území tato aplikační centra zřizovat, zvláště před volbami je to skoro politická sebevražda, jenže Praze 5 docházejí možnosti, jak s narkomany ve svých ulicích skoncovat. „Aplikační centra se v tuto chvíli zdají jako nejlepší řešení. Rozhodně je to lepší, než nechat narkomany aplikovat si heroin na ulici před očima dětí,“ myslí si Zajíčková.

Víc šleháren, víc narkomanů?

Mnoho lidí si myslí, že pokud se aplikační centra začnou zřizovat, jde se tím narkomanům „na ruku“. Tuto myšlenku ale zásadně popírá i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. „‚Šlehárny‘ jsou potřeba hlavně tam, kde je heroinový problém, což v Česku není tak významné. Ale jsou lokality, jako právě například Praha 5, kde by to pomohlo. S tím, že bychom tyto místnosti mohli nějak adaptovat i na místní problémy s pervitinovou scénou,“ říká Vobořil.

Vobořil připojil i zkušenosti z jiných evropských měst, kde právě aplikační centra výrazně pomohla vyřešit situaci s narkomany. „Ve Frankfurtu tamní radnice neustále řešila, že sanitka dvakrát denně vyjíždí na hlavní ulici, kde kolabují předávkovaní narkomani. Obtěžovalo to místní, krachovali okolní obchodníci, protože nikdo nechtěl touto ulicí chodit. Zřízením aplikačního centra se jim podařilo z toho udělat normální ulici,“ vysvětluje Vobořil.

Do dvou let dalších 6 center

Situaci by částečně mohly vyřešit i další kontaktní centra. V současné době jsou v Praze pouze tři, což je nedostatečné. Podle analýzy dostupnosti a potřebnosti adiktologických služeb, kterou pro Prahu připravila Klinika adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice, by bylo potřeba, aby v Praze fungovalo alespoň devět takovýchto center.

„Během roku 2023 a 2024 by se měla podle tohoto plánu rozšířit síť stávajících služeb,“ řekla Johnová. Bohužel ani tato centra většina městských částí nechce na svém území, a tak je to poněkud začarovaný kruh.

Video
Video se připravuje ...

V březnu 2022 řešili strážníci opilého muže a zdrogovanou ženu za volantem Městská policie Praha

Fotogalerie
20 fotografií