Po zbourání zimního stadionu na Štvanici je Nikolajka nejstarším zimním stadionem v Praze, kde se učily bruslit tisíce dětí. Tato jediná ledová plocha na Praze 5 i v širším okolí už od září neotevře. Oznámila to společnost NIKO Praha, která reál vlastní. Důvodem je podle majitelů špatný technický stav strojovny.

„Bohužel nejsme schopni zajistit provoz zimního stadionu Nikolajka v následující sezoně. Jedná se o bezprecedentní situaci ovlivněnou faktory, na které se nebylo možné dopředu připravit - skokové nárůsty cen energií a dodacích lhůt technologií,“ uvedla společnost.

Největší problém je právě ze zmiňovanou strojovnou, respektive se zastaralým chlazením plochy, které pochází ze 60. let, kdy byl stadion postaven. Majitelé měli rekonstrukci v plánu, dokonce na ni získali i grant. „Ten jsme bohužel nestihli využít, protože dodací lhůty byly neúměrně dlouhé a opravy by to tak výrazně prodražilo,“ uvedli.

„Vzhledem k dlouhým dodacím lhůtám nelze realizovat nutnou rekonstrukci strojovny a plánovanou změnu vytápění a ohřevu teplé užitkové vody (omezení závislosti na plynu) do začátku nové zimní sezony. Další provoz stávající strojovny a plynového vytápění by nebyl již v následující zimní sezoně bezpečný," dodává společnost Niko. 

Náhrada chybí

To ale znamená, že 300 dětí nemá od následující sezóny, kde sportovat. Týká se to především hokejového klubu HC Smíchov a Krasobruslařského klubu Stadion Praha. Do problémů se tedy vložilo i vedení městské části, které chce zřídit alespoň provizorní halu. „Hledáme rychlé řešení pro téměř tři sta dětí formou výstavby dočasného stadionu stanového typu či nafukovací haly na vhodném pozemku za spoluúčasti investorů. Věříme, že realizace by mohla být do konce tohoto roku,“ řekl na jednání o osudu stadionu radní pro sport David Dušek (STAN).

Podle Duška se městská část snažila s majiteli zimního stadionu domluvit o odkupu. „Snažili jsme se jim nabídnout, že stadion odkoupíme, případně do něj vstoupíme alespoň finančně, bohužel tato naše snaha vyšla vždy naprázdno. Majitelé nijak nereagují,“ doplnil Dušek.

To ale společnost NIKO odmítá. „Městská část nám žádnou konkrétní pomoc nenabídla. O prodeji stadionu s nikým nejednáme. Konkrétní nabídku na prodej stadionu jsme neobdrželi ani od Prahy 5," uvádějí majitelé v prohlášení. 

Petice

Se současnou situací se nechtějí smířit ani místní, proto se rozhodli založit petici Za smíchovský led. „Soukromí majitelé se náhle rozhodli ukončit provoz legendárního pražského zimního stadionu Nikolajka. Jen pár měsíců před začátkem sezony oznámili, že v září už na tomto stadionu nevyrobí led. Touto iniciativou chceme podpořit kluby HC Smíchov 1913 a KK Stadion Praha a 300 dětí, které na Nikolajce pravidelně sportovaly. Stejně tak chceme vyburcovat k akci zastupitele Prahy 5 a podpořit ty, kteří ve své městské části zimní stadion chtějí.“ Petice lze podepsat online prostřednictvím Identity občana nebo si lze petiční arch vytisknout, kdyspozici jsou také na petičních místech, tedy v podnicích v okolí zimního stadionu.

Fotogalerie
7 fotografií