Nový úsek tramvajové trati naváže na stávající trať, která v současné chvíli končí v obratišti Divoká Šárka. Vznikne na ní 5 nových zastávek: Divoká Šárka, Vlastina, Sídliště na Dědině, Ciolkovského a Dědinská, která bude konečnou. V rámci výstavby nové trati také dopravní podnik upraví Vlastinu ulici, kde mimo jiné vysadí 170 nových stromů. Aby se dostatečně kompenzoval úbytek parkovacích míst, bude na sídlišti Dědina vystavěn nový parkovací dům s kapacitou 290 parkovacích míst v režimu modrých zón. Bude tedy určen především pro místní obyvatele.

47 let starý plán

Myšlenka vybudovat zde tramvajovou trať není nijak nová. „Zní to neuvěřitelně, ale poprvé jsem to slyšel jako dítě školou povinné, ale až dnes se Praha konečně dočkala zahájení stavby tratě, která už před 47 lety byla součástí projektu stavby sídliště na Dědině, kde Pražané bydlí už více než 30 let,“ řekl na zahájení Jan Šurovský, člen představenstva a technický ředitel DPP – Povrch.

Při stavbě trati se budou muset nejen místní, ale i řidiči vypořádat s některými omezeními. „V příštím roce se dopravní omezení dotkne Evropské ulice, kde bude provoz sloučen do dvou pruhů. Při výběru zhotovitele byla důležitým měřítkem nejen cena, ale také délka stavby která bude 16 měsíců,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Více zeleně

Velké proměny se dočká také Vlastina ulice. „Kromě tramvajové tratě dostane Vlastina ulice novou podobu, de facto zrenovujeme celý uliční profil. Silnice, ale také naprostá většina chodníků zde bude mít nové povrchy. Podaří se také zachránit stávající alej, kterou doplníme výsadbou dalších 170 stromů. Více zeleně ve Vlastině ulici bude i díky zatravněnému kolejovému svršku, který bude mít systém automatického zavlažování,“ popsal generální ředitel dopravního podniku Petr Witovski.

Vznikají i další tratě

Praha připravuje i další tramvajové tratě. Nedávno dopravní podnik otevřel asi kilometrový úsek kolejí ze stanice Sídliště Barrandov do Holyně, který v budoucnu plánuje prodloužit do Slivence. Loni podnik dokončil smyčku na Zahradním Městě a prodloužení kolejí z Pražského povstání na Pankrác a před časem zahájil stavbu nové smyčky u stanice metra Depo Hostivař a trati z Modřan do Libuše. V létě chce začít s budováním mostu mezi Dvorci a Zlíchovem, který bude určen pro tramvaje, pěší a cyklisty.

Fotogalerie
22 fotografií