Podle meteorologů šlo o slabé tornádo. Síla se určuje pomocí Fujitovy stupnice od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5. „Z definitivního závěru šetření bylo na základě škod tornádo ohodnoceno stupněm IF1+, tedy na samé horní hranici pro označení jako slabé tornádo,“ uvedli meteorologové.

Letos se už objevila tři podobná slabá tornáda. V květnu se objevilo severovýchodně od Pardubic a na konci června na jihu Čech v okolí obce Sviny na Táborsku.

30 poškozených domů

Podle meteorologů tornádo nejvíce zasáhlo okolí zámečku a přilehlé Zámecké ulice a dále fotbalové hřiště. Škody byly i v ulici Vinohrady.

Video
Video se připravuje ...

Tornádo v Lanžhotě 13. června 2022 mělo rychlost zhruba 150 km/h Poškodilo na 30 domů. Počasí online Morava

„Bylo poškozeno 30 domů, velké množství stromů, automobily, elektrické vedení a podobně," uvedla Aneta Beránková z tiskového oddělení Českého hydrometeorologického ústavu. Šířka tornáda byla místy až 100 metrů a jeho rychlost podle stanovené intenzity IF1+ až 170 kilometrů za hodinu.

Podle odhadů starosty Ladislava Straky jsou škody v milionech korun, přesná částka bude ale až po opravách s ohledem na nárůst cen stavebních materiálů.

Nejhorší tornádo v naší historii s rychlostí přesahující 300 km/h se přehnalo Břeclavskem a Hodonínskem v červnu loňského roku. Zemřelo šest lidí a způsobilo stamilionové škody.

Fotogalerie
22 fotografií