Dlouhé roky upozorňují filharmonici, experti a milovníci vážné hudby, že Praha nutně potřebuje reprezentativní budovu filharmonie s kvalitní akustikou v hlavním sále. Pro tyto účely vybrali zastupitelé Prahy území u Vltavy, kde v současnosti stojí výstup ze stanice metra Vltavská a kudy projíždí tramvaje. V dalších letech by nedaleký brownfield Bubny-Zátory měl být přeměněný v obytnou a kancelářskou čtvrť.

Podle předsedy komise Michala Sedláčka se Vltavská filharmonie v podání vítězného dánského studia Bjarke Ingels Group (BIG) stane pulzujícím centrem života na Vltavské. Bude možné vystoupat na střechu filharmonie a z ní sejít k řece. Oceňovaný architekt a člen komise Josef Pleskot, podle jehož návrhu se přestavěly Vítkovické železárny v Ostravě, je z práce dánského studia nadšený: "Návrh si všiml ještě další důležité věci, že je potřeba udělat úpravy dopravy. Velice vtipně upravil možnost přístupu k řece a zároveň vytvořili dům se spoustou oken, ikdyž je filharmonie nepotřebuje, pokud to hodně zjednodušším," popisoval odborník některé prvky, které se architektům Bjarkovi Ingelsemovi a Brianu Yangovi povedly.

Co s vibracemi z dopravy?

Koncertní sál by měl mít podle Pleskota všechny atributy, které moderní síň pro koncerty velkých filharmonických orchestrů potřebuje. Přesto se nabízí důležitá otázka. Neovlivní ruch aut, metra a vlaků projíždějících v blízkosti zamýšlené budovy zvuk uvnitř sálu? "Každý soutěžící předestíral nějaký návrh, jak to udělat. Jsou různé způsoby odizolování. Kupříkladu znezávislení vlastního sálu na té vnější konstrukci," vyvrací jednu z obav architekt.

Bude dostatek zeleně?

Ve zveřejněných vizualizacíh vítězného návrhu jsou stromy a obecně zeleň vyznačené ze tří stran. Na té poslední části, která sousedí s Vltavou, nejsou zaznačené žádné stromy. Podle Josefa Pleskota je tam však zeleně dost. "Je to zeleň velkoměstského charakteru, to znamená, že to nejsou žádné záhonky, zahrádky a podobně. Před sluncem, deštěm a nepohodou mají architekti střechy velmi vytažené, takže vrhají i stín," říká Josef Pleskot.

Hlavním strachem slavného architekta zůstává, aby se filharmonie podle tohoto návrhu vůbec postavila. Dle tiskové zprávy by měla být Vltavská filharmonie postavené v roce 2032. "Teď už bude všechno záležet na realizátorech, na politicích a úřednících, kteří budou muset to složité martyrium vydržet a vytrpět," upozorňuje Pleskot s tím, že doposud vše k novému umístění filharmonie šlo hladce, a dodává: "Myslím si, že ten plán je realistický a jestliže se entuziasmus nevytratí do té míry, aby se to neztratilo pod povrchem zemským, tak rok 2032 je velmi realistický," odhaduje závěrem český architekt.

Co si myslí o návrzích nových filharmonií v Ostravě a v Brně, a proč jsou filharmonie pro města důležité, prozradil Josef Pleskot v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

Fotogalerie
28 fotografií