Lidé ji našli stejně jako dva samečky ve vedlejší přepravce v zimě venku. Nyní, ve čtvrtek večer, je vypustil v areálu ostravské zoo. Jeho odchovanců tam už žije spousta.

„Když se jich ujmu, často bývají tak vyhladovělí, že nejsou schopni ani jíst. Musím červíkovi utrhnout hlavu a do tlamky jim vytlačit vnitřek jeho těla nebo je krmit pinzetou. Běžně snědí 30 až 100 červů, když jsou zesláblí, sotva tři,“ řekl Gajdošík.

Netopýři žijí v koloniích, samotnému jedinci je smutno. „Samičku netopýra rezavého proto občas dám ke kolegům „pestrým“. Že jsou jiného druhu, nevadí. Kluci ji navíc naučili červíky jíst,“ dodal netopýří táta.

Poznají ho po čichu

Jeho svěřenci se ho nebojí. Mají dobrý čich a podle něj si pamatují, kdo jim „prostírá“. „Mazlíka však z netopýra neuděláte. Jsou chránění a k chovu je nutná výjimka,“ vysvětlil muž.

Do savců, které lidé mylně označují za létající myši nebo ptáky, se zamiloval už jako kluk. Při studiu elektrotechniky se pak inspiroval právě jejich schopností echolokace neboli netopýřím radarem, který pracuje na principu ultrazvukových vln. Podle něj se orientují.

„Také mě fascinovala jejich tajemnost a to, že je u nich spousta věcí na rozdíl od jiných savců naopak a že se jejich mláďata musí všemu naučit za pouhé tři měsíce,“ zmínil muž, který netopýry roky chrání a zkoumá. Netopýr je podle Bible symbolem ďábla, v Číně naopak nosí štěstí.

Utajené rozmnožování

U netopýrů funguje tzv. utajené oplodnění nebo utajená březost, jinak by se jim mláďata rodila v zimě a nepřežila by. V prvním případě v sobě samice uchová živé spermie, které teprve na jaře sestoupí k vajíčku. V druhém se sice vajíčko setká se spermií hned, ale dělí se jen do určitého stadia, pak se vývoj zastaví a pokračuje až na jaře.

K nejčastějším druhům u nás patří netopýři rezaví, vodní, večerní a hvízdaví. Ve srovnání s jinými savci stejné velikosti žijí docela dlouho. V dobrých podmínkách se mohou dožít téměř 40 let.

Ukoušou si uši

Když někdo najde zesláblého netopýra, Gajdošík radí, že ho stačí vzít do hadříku, dát do krabičky a dát vědět některé ochranářské stanici. Často jde o jedince pokousané kočkami, brzo probuzené s omrzlinami, vysílené.

Mnozí umírají i stresem, kdy si jsou sami schopni ukousat i uši. „Když dáte netopýra na záda a nedokáže se obrátit zpět, je to špatné. Nezbývá než piplat a doufat,“ doplnil „netopýrolog“.

Rok pro netopýry

Letošek vyhlásili ornitologové rokem netopýrů. Gajdošík už jim však věnoval několik desítek let. Netopýři žijí na půdách, v těsném sousedství lidí. Jejich ochrana je do značné míry závislá na dobré vůli obyvatel a správců budov, kterým muž vysvětluje, jak je nepřipravit o domov.

„Samičky mívají jen jedno mládě a zásadně rodí v koloniích, kde se samy narodily. Když člověk strhne v nevhodnou dobu střechu a kolonii zničí, spolu s ní zahyne i mnoho netopýrů na ni navázaných,“ uvedl muž. Hodně jich umírá i zateplováním budov. Přitom stačí jim neucpat vletové otvory nebo místo nahradit budkou.

VIDEO: Stařenku v Brně před časem navštívilo 53 netopýrů.

Fotogalerie
18 fotografií