„Při příjezdu ležel vysílený hřebec několik hodin v krmném betonovém žlabu o půdorysu asi 2 x 1 metr, a nemohl se ani hnout. Doslova vmáčknutý jako dílek od puzzle,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Ke stěnám stáje by se žádná vyprošťovací technika nedostala, tak hasiči použili důvtip a sílu. Kladivem a majzlíkem odsekali užší stranu žlabu. Pak použili hydraulický rozpínací válec, který slouží u dopravních nehod při vyprošťování osob.

Nejdřív kopal, pak se uklidnil

Hřebce přikryli dekou a veterinář mu podal infuzi. Kůň ležel ve žlabovém zajetí už od noci z neděle na pondělí a byl celý poškrábaný.

„Nejdříve nervózně kopal či cukal nohama. Museli jsme ho přivázat. Pak asi pochopil, že jsme tam pro jeho dobro, uklidnil se a snesl i pořádné rány majzlíkem,“ řekl velitel zásahu.

Jak se mohl kůň tak napasovat do žlabu? „Pravděpodobně chtěl dosáhnout na zbytky sena na dně, postavil se na něj předníma nohama – a sklouznul po linoleu, které seno přikrývalo,“ podotkl Kůdela.

Jedno po druhém

Jednodušší, ale minimálně stejně pečlivou práci měli ostravští hasiči, když lovili malé kachničky z metr hlubokého kanálu. Káchající matka nervózně a zoufale pobíhala kolem.

„Hasiči na jejich vylovení použili podběrák. Za bedlivého dozoru starostlivé kachny postupně pomocí podběráku vyprostili sedm malých kachniček, které rychle utíkaly za mámou, a ta si je vždy spočítala,“ zmínil Kůdela.

Video
Video se připravuje ...

V Ostravě spadla do kanálu kachňátka, zachránili je obětaví hasiči. HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
9 fotografií